Bećirović u Travniku: Pobijedićemo segregaciju i podjele zajedno!

Kandidat za člana Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović, u Travniku je poručio da „segregacija u školstvu mora biti dokinuta. To mora biti učinjeno bez odlaganja. Političke elite moraju prestati okretati glavu pred brojnim presudama kojim je potvrđena diskriminatorna priroda našeg obrazovnog sistema. Presude se moraju provoditi, neovisno o pojedinačnim mišljenjima i željama. Presudama je odgovornim instancama naloženo da uspostavi obrazovni sistem u kojem naša djeca uče zajedno, druže se i međusobno obogaćuju svojim različitostima.“

„Mora se uspostaviti obrazovni sistem u kojem su različitosti prigrljene i uvažene. To mora biti sistem u kojem se naša zajednička bosanskohercegovačka pripadnost, historija i kultura predstavlja istinito, kao naša zajednička vrijednost,“ dodao je Bećirović.

Bećirović je pojasnio da to znači da „u Bosni i Hercegovini obrazovni planovi i programi moraju biti usklađeni sa odredbama državnih okvirnih obrazovnih zakona i međunarodnih konvencija o zaštiti prava djeteta. Bez izmjena obrazovne prakse i zakonodavstva u tom smjeru, nema ni pristupanja Evropskoj uniji. Važnije od toga, obaveza je odgovornog društva da građanima, a naročito djeci, omogući jednaku mogućnost uživanja temeljnih prava na cijeloj teritoriji države. Ljudska prava, prava djeteta čije je kršenje potvrđeno sudskim presudama, ne mogu biti predmet trgovine i dogovaranja. Njihovo poštivanje je sveta obaveza.“

„Zato je presudno važno da Bosna i Hercegovina konačno provede presude o dokidanju diskriminacije u školstvu. Održanje trenutnog stanja generira dalje podjele i nepovjerenje. Ne smijemo dozvoliti dalji opstanak prakse po kojoj se djeca uče da su im stranci njihove prve komšije sa kojim se druže u svojim ulicama i mahalama. Umjesto toga, našoj djeci moramo dati priliku da grade povjerenje i da uče jedni od drugih, jedni sa drugim,“ zaključio je Bećirović.

Pored prof. dr. Denisa Bećirovića, na promociji knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori Saša Magazinović, Jasmin Imamović, Zukan Helez, Ferid Buljubašić, doc. dr. Goran Behmen, Nerkez Arifhodžić, Lana Prlić i doc. dr. Benjamina Londrc.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.