Bećirović u Sarajevu: “Država Bosna i Hercegovina mora biti prioritet!”

Sinoć je u prepunoj Velikoj Sali Općine Stari Grad – Sarajevo održana promocija knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, autora prof. dr. Denisa Bećirovića. O knjizi su govorili promotori akademik prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Suad Arnautović, prof. dr. Ivo Komšić, prof. dr. Anto Domazet, prof. dr. Tomislav Išek, doc. dr. Benjamina Londrc, književnik Hadžem Hajdarević, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i poznati bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić.

Opća ocjena promotora je da knjiga „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ jasno ukazuje na državnički karakter ukupne djelatnosti Denisa Bećirovića, gdje autor pokazuje široko teorijsko i stručno znanje iskazano u elaboriranju skoro svakog pitanja kojim se bavi. Promotori su saglasni da je spomenuti rukopis svjedok iscrpnog, ustrajnog i dosljednog zalaganja Denisa Bećirovića za očuvanje cjelovitosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, kao i za njenu dalju demokratizaciju i ostvarenje ravnopravnosti svih njenih građana.

Na kraju se prisutnima obratio i autor knjige, dr. Denis Bećirović, koji se prije svega zahvalio građanima na impresivnom odzivu. U svom obraćanju dr. Bećirović je istaknuo da svim javnim dužnosnicima mora biti čast da služe Bosni i Hercegovini, jednoj od najstarijih država u Evropi, državi koja je još na zasjedanjima ZAVNOBiH-a kao temeljni princip odredila potpunu jednakost svih građana pred zakonom.

Uz isticanje da je takav odnos njega kao autora prema državi prikazan u knjizi, dr. Bećirović je na kraju poručio da Bosna i Hercegovina ne smije dozvoliti da njene institucije predvode oni koji ne njeguju humanističke principe, oni koji ne pokazuju odgovornost prema domovini i njenim građanima i oni kojima je država tek sredstvo za ostvarenje ličnih ciljeva. Na kraju je naglasio da je zalaganje za pravedniju, socijalnu državu historijska i moralna obaveza prema domovini i prema generacijama koje je od nas trebaju naslijediti kao jedinstvenu, nedjeljivu i prosperitetnu, evropsku Bosnu i Hercegovinu.

Naredna promocija knjige prof. dr. Denisa Bećirovića će biti održana u Olovu, u petak 17.08.2018. godine.