Bećirović u Gradačcu: Konkretnim mjerama podržimo mala i srednja preduzeća!

U Gradačcu je održana promocija knjige prof. dr. Denisa Bećirovića, „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, uz prisustvo velikog broja građana.

Bećirović je rekao da zabrinjavajuća nejednakost, nepravda i podjele u društvu moraju biti prevaziđeni i zamijenjeni pravednijim sistemom raspodjele javnih dobara: „Vrijeme je da u našem društvu imovina i prihodi budu oporezovani srazmjerno bogatstvu pojedinaca, umjesto da se cijena reforme lomi preko leđa građana. Oni koji profitiraju najviše u današnjem društvu trebaju podnijeti i srazmjeran dio tereta njegove obnove i smanjenja jaza između siromašnih i bogatih.“

„Naravno, naši poduzetnici moraju biti zaštićeni i podržani onda kada dio dobiti reinvestiraju u razvoj društva. Naročito je važno osigurati podršku malim i srednjim poduzetnicima, koji mogu biti pokretačka snaga privrednog razvoja. Oni, koji su često i najranjiviji na negativne ekonomske tokove, moraju imati sigurnost i zaštitu države u razvoju svoga poslovanja,“ dodao je Bećirović.

Na kraju svoga obraćanja, autor je naglasio da se država Bosna i Hercegovina nalazi u prelomnom trenutku u kojem mora „svoj brod usmjeriti ka privrednom razvoju i izgradnji putne infrastrukture, uz aktiviranje svih unutrašnjih i vanjskih resursa. Da bismo se međusobno poslovno povezali, ali i da bismo se uvezali sa drugim evropskim državama, trebaju nam moderne ceste i željeznice kojima ćemo brzo, sigurno i efikasno putovati, komunicirati i prevoziti naša dobra. Bez infrastrukturne mreže, krvotoka države, nema ni razvoja. Zato moramo što prije nastaviti sa izgradnjom autoputeva.“

Pored autora, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori Jasmin Imamović, Edis Dervišagić, Saša Magazinović, Nerkez Arifhodžić, Hadžem Hajdarević, Mustafa Polutak, mr. Ferid Buljubašić i doc. dr. Benjamina Londrc.