Bećirović: u Evropu ne možemo sa ratnim zločincima na listama

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, predlagač prijedloga zakona o dopuni izbornog zakona BiH kojim se predviđa zabrana kandidovanja osuđenim za ratne zločine, poručio je tokom sjednice Predstavničkog doma PSBiH da “mi u Evropu ne možemo sa ratnim zločincima”, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog zakona je nazvao bosanskohercegovačkom, evropskom i civilizacijskom razdjelnicom.

“Mi u Evropu ne možemo sa ratnim zločincima, zato je ovaj zakon evropski zakon, počiva na evropskom iskustvu, principijelan je i preventivan. Ljudi, zar je normalno da se u državi BiH ne može za Predsjedništvo kandidovati humanista kao što je Bogić Bogičević, a da se može kandidovati pravosnažno osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik”, rekao je Bećirović.

To je, prema njegovim riječima, i apsurdno i nedopustivo i, kako je rekaom, mora se mijenjati.

“Nikada neću odustati od te borbe ovdje u Parlamentu. Ovaj zakon o zabrani kandidovanja ratnim zločincima bit će usvojen ili u parlamentarnim klupama ili ga mora donijeti visoki predstavnik u BiH koji mora izaći iz faze političke hibernacije. Ne možemo nikako u Evropu sa ratnim zločincima na listama i javnim funkcijama. Ovo nije zakon koji je uperen ni protiv jednog naroda, ovo je principijelan zakon i zato očekujem da ćemo ga definitivno usvojiti ili u parlamentarnim klupama ili uz pomoć Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, pojasnio je Bećirović.

Drugo važno pitanje o kojem će, kako je kazao, danas govoriti je i zabrana negiranja genocida, kroz izmjene Krivičnog zakona BiH čiji je prijedlog takođe na dnevnom redu sjednice.

“Tu treba razlučiti dvije stvari. Sada je svima jasno da se dogodio genocid, postoje međunarodne presude i kada je već tako, jasno je da nam treba i zakon pomoću kojeg ćemo zabraniti negiranje, poricanje i omalovažavanje žrtava genocida”, poručio je Bećirović.

Mišljenja je da je i ovdje riječ o civilizacijskoj obavezi i Bećirović očekuje da bude opća većina i za ovaj zakon.

“Moram reći da nijedan od ova dva zakona neće biti danas oboren u parlamentarnoj proceduri”, dodao je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.