Bećirović u Egiptu: Želim produbiti prijateljske veze Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem u Kairu, u okviru zvanične posjete Egiptu. Riječ je o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH važnoj arapskoj zemlji u posljednjih četrnaest godina. Dr. Bećirović srdačno je primljen u predsjedničkoj palati Al-Ittihadiya u Kairu, uz najviše državne počasti. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, s obzirom na to da duži period nije bilo razmjene posjeta na najvišem nivou.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istakao da želi produbiti prijateljske veze Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat. U tom kontekstu, on je naglasio da je veoma važno da Bosna i Hercegovina gradi prijateljstva i savezništva na svim meridijanima i paralelama, te je ukazao na potrebu jačanja pozicije naše zemlje u Egiptu i arapskom svijetu. Bosna i Hercegovina je spoj različitih kultura i civilizacija i ona može biti most saradnje između Evrope i država na afričkom i azijskom kontinentu. Bosna i Hercegovina vodi principijelnu i miroljubivu vanjsku politiku, te je kao takva prepoznata kao pouzdan partner i faktor koji doprinosi izgradnji mira i sigurnosti, rekao je dr. Bećirović.

Naglasio je da je nakon postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Egipat među prvim državama otvorio Ambasadu u Bosni i Hercegovini, pružajući čvrstu ruku prijateljstva, koju naša zemlje nije zaboravila. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Egipat je vodio snažnu akciju za uspostavu mira, zalažući se za pokretanje procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini, te za sveobuhvatnu obnovu naše države i njenu političku i ekonomsku stabilnost, istakao je dr. Bećirović.

U srdačnom razgovoru, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi istakli su da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, a što je potvrđeno mnogo puta. Dr. Bećirović i El-Sisi naglasili su da žele jačati i unaprijediti odnose dvije zemlje, te da je ovaj susret prilika za intenziviranje bilateralne saradnje i sveukupnih veza, s naglaskom na jačanje ekonomskih odnosa.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi poručio je da njegova zemlja otvoreno podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović upoznao je predsjednika El-Sisija o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi posebnu pažnju posvetili su aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, o čemu su telefonski razgovarali u novembru prošle godine.

Dr. Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta, kao regionalne sile, u smjeru rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog palestinskog naroda. On je rekao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i  uspostavljanje dvije države – Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje, te da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Tokom razgovora u Kairu konstatirano je da su posjete na visokom i najvišem nivou veoma važne za intenziviranje bilateralne saradnje. U tom kontekstu, dr. Denis Bećirović uputio je poziv predsjedniku Egipta El-Sisiju za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića i delegacije, predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi priredio je svečani ručak u predsjedničkoj palati.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.