Bećirović u Berlinu: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, boravio je u glavnom gradu Njemačke gdje se sastao s ministrom odbrane ove zemlje Borisom Pistoriusom.

Saopćenje iz kabineta Denisa Bećirovića prenosimo u cijelosti:

“Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je razgovarao s ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom u sjedištu Ministarstva odbrane u Berlinu.

Dr. Bećirović je istakao da SR Njemačka, kao jedan od ključnih evropskih partnera, pruža izuzetnu podršku reformskim i euroatlantskim integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini, što se posebno ogleda kroz značajno participiranje u projektu NATO-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se ministru Pistoriusu na konkretnoj pomoći SR Njemačke, koja se odnosi na nabavku vojne opreme, uniformi, kao i inicijativi podrške uređenju objekata i infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH.

Dr. Bećirović i ministar Pistorius složili su se o važnosti održavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Sagovornici su konstatirali da je od izuzetne važnosti očuvanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sprazuma.

Tokom razgovora ministar odbrane SR Njemačke Boris Pistorius je rekao da dvije zemlje ostvaruju veoma dobru saradnju u oblasti odbrane, te da je Njemačka partner Bosne i Hercegovine, koja snažno podržava reformske procese u oblasti odbrane. On je naglasio da će SR Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom odbrambenom sektoru, posebno u pogledu izgradnje državnih odbrambenih kapaciteta, kao i sveukupne sigurnosti i stabilnosti.

Ministar Pistorius je, između ostalog, informirao dr. Bećirovića o nastavku sudjelovanja njemačkih vojnika u operaciji ALTEA, te čvrstoj privrženosti implementaciji mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se na odluci Njemačke da njeni vojnici učestvuju u misiji ALTEA, te je naglasio da se time osnažuje sposobnost i relevantnost snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.”