Bećirović tražio formiranje istražne komisije koja će utvrditi kako su povećane plate: Izetbegović suzdržan!

Delegat Denis Bećirović (SDP) na današnjoj sjednici državnog Doma naroda je predložio formiranje istražne komisije koja bi trebala utvrditi kako je to došlo do povećanja plata i državnih funkcionera.

“Smatram da ljude ne treba lagati i da im treba reći punu istinu, bez obzira da li je to mjesec-dva pred izbore. Zato predlažem da dopunimo dnevni red, da uvrstimo tačku kao usvajanje zaključka o formiranju privremene istržane komisije koja bi najkasnije 10 dana od danas prikupila sve relevatne činjunice i obavijestila ljude kako su se povisile plate”, istakao je Bećirović.

Delegati iz SNSD-a i HDZ-a su ubrzo glasali nakon ove inicijative i odbili ovaj prijedlog. Bakir Izetbegović i Asim Sarajlić su bili suzdržani.

Podsjetimo, plate državnim službenicima pa tako i političarima su povećane u paketu kada se usvajao državni budžet. Tada je pod istom budžetskom stavkom pripremljen prijedlog da s epovećaju plate državnim službenicima. To je automatski značilo i povećanje plata i političara jer se nalaze na istoj budžetskoj stavci.

Potom su u javnosti uslijedile brojne kritike zbog takvog poteza političara, međutim uslijedil asu opravdanja da je bilo važno usvojiti budžet te da bi odbijanjem te stavke ispaštali i svi oni državni službenici poput vojnika, graničnih policajaca i drugih službenika koji su očekivali povećanje plate.

S obzirom da je u pitanju različit koeficijent za ministre ili zastupnike u odnosu na niže državne službenike, tako su plate političara povećane za oko 500 KM, a državnim službenicima tek nešto više od 100 KM. Ipak, nakon vala kritika mnogi političari su izašli u javnost s porukama kako će svoj dio donirati.

Klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.