Bećirović traži osudu agresije na Ukrajinu, Čović blokira

Istekao je rok Draganu Čoviću, predsjedavajućem Doma naroda da sazove hitnu sjednicu ovog doma na kojoj se treba razmatrati Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.
Naime, delegat Denis Bećirović (SDP) još 2. marta uputio je zahtjev za održavanje ove sjednice i zatražio da Kolegij Doma naroda PSBiH u roku od tri dana zakaže sjednicu.

Međutim, Čović, koji za sebe voli reći da je nosilac EU vrijednosti ostao je nijem na zahtjev. Podsjećamo da je i Evropski parlament izglasao ovu deklaraciju, kao i Hrvatski sabor.

Inače u prijedlogu Deklaracije koju je Bećirović dostavio navodi se:

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

– osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država
– podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju;
– insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost;
– podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država,
– ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

II.

Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

IV.

Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava.

V.

Dom naroda iskazuje punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

VI.

Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.