Bećirović se susreo sa Rutteom, kandidatom za prvog čovjeka NATO-a: Priključenje Alijansi istaknuto kao prioritet

U okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, održao je u Haagu sastanak s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom. Iz kabineta Bećirovića su naveli da je ovaj sastanak posebno važan za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na činjenicu da je Mark Rutte jedan od najozbiljnih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a.

Inače, radi se o drugom susretu Bećirovića i premijera Ruttea u zadnjih pet mjeseci.

Istaknuto je da posjeta Bećirovića Nizozemskoj potvrđuje snažnu posvećenost dvije države jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Bećirović i premijer Rutte razgovarali su o jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Predsjedavajući Bećirović se zahvalio premijeru Rutteu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i velikoj podršci Nizozemske prilikom donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Također, Bećirović je premijera Ruttea informirao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, a posebno o unilateralnim napadima organa entiteta RS na mirovni proces i ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se zahvalio i na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Bećirović je istakao važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

“Ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine, uključujući ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u, također su istaknuti kao prioriteti tokom sastanka. Bećirović je pozdravio odluku EU o pojačanju Evropskih snaga u Bosni i Hercegovini (Misija ALTHEA), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju”, stoji u saopštenju nakon susreta.

Tokom sastanka također su istaknute mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, s obzirom na značajan rast trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Nizozemske. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2023. godini je iznosila 826,15 miliona KM i veća je za 58,82 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa Nizozemskom za 2023. godinu, zabilježen je suficit u vrijednosti od 5,99 miliona KM.

Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine s Nizozemskom predstavlja i brojna bosanskohercegovačka dijaspora. Mogućnosti za intenzivniju saradnju se mogu podstaći primjerima pozitivne prakse investiranja nizozemskih firmi u Bosni i Hercegovini, kao i postojanjem poslovnog udruženja Business Club Bosna i Hercegovina – Nizozemska.

Odnosi dvije zemlje su ocijenjeni kao vrlo dobri, ali je istaknuto da postoji još mnogo prostora za unapređenje odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma i kulturne saradnje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.