Bećirović se sastao sa francuskim parlamentarcima, razgovarano i o usvajanju rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je delegaciju Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, na čelu s predsjednicom Grupe senatorkom Martom de Cidrac. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas.

Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović je, uz izraze dobrodošlice francuskim senatorima, ocijenio da su ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske dobri i prijateljski. Izrazio je zahvalnost na podršci Francuske u svim oblastima, a naročito pri donošenju odluke o otpočinjanju pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Bećirović je ocijenio važnim pojačan angažman Francuske u Bosni i Hercegovini i regiji, u kontekstu očuvanja političke, ekonomske i sigurnosne stabilnosti.

Razgovarano je i o usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Bećirović je izrazio zahvalnost Francuskoj i njenom predsjedniku Emmanuelu Macronu na podršci rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ocijenivši to kao još jednu potvrdu prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Francuske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida, te da će usvajanje, između ostalog, doprinijeti izgradnji održivog mira i ohrabriti proces pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora senatorka Marta de Cidrac je naglasila da Francuska podržava evropske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da će Francuska kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

U Senatu Francuske /Gornji dom/ djeluje Grupa prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan. Predsjednica Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan u aktuelnom sazivu je Marta de Cidrac. Delegirani predsjednik za Bosnu i Hercegovinu u grupi je Didier Mendelli. Grupa prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan doprinijela je podršci Francuske za dobijanje bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine i podržava njen put ka EU.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.