Bećirović sa britanskim ministrom Oružanih snaga: Vlada UK neće ignorirati narušavanje mira i stabilnosti u BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom Oružanih snaga UK Jamesom Heappeyem tokom radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Bećirović i Heappey razgovarali su o sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini, izazvanoj protivustavnim djelovanjem organa bh. entiteta RS, koja prijeti da izazove nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Bećirović je naglasio da je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH direktan udar na mir, a dolazi nakon najave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će entitetski organi pokušati razbiti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

“Vrijeme je za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti. Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji”, istakao je dr. Bećirović tokom razgovora, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Ministar oružanih snaga James Heappey poručio je da Vada UK neće ignorirati bilo kakvo narušavanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. UK ozbiljno razmatra ponovno sudjelovanje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR misiji ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Inače, UK je prva implementirala odluke posljednjeg samita NATO u Madridu, kojima je definirano da se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u sigurnost Alijanse.

Denis Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH, kao i drugim sigurnosnim i odbrambenim institucijama države Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio važnost nastavka jačanja odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine, modernizaciji Oružanih snaga BiH, kao i snaženje odbrane od kibernetičkih napada kroz uspostavljanje Centra za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Također, on je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na polju vojne obuke, reforme odbrane, kontrole vatrenog oružja, te provođenju infrastrukturnih projekata. Iskazana je i podrška nastavku školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na britanskim vojnim akademijama i drugim odbrambenim institucijama.

Osim ovog sastanka Denis Bećirović je razgovarao i sa drugim predstavnicima Vlade UK zaduženim za državnu sigurnost i međunarodne poslove.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.