Bećirović primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora IR Pakistan u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je jučer akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Syeda Qaisera Abbasa Shaha.

Tokom svečane ceremonije predaje akreditivnog pisma, istaknuto je da su politički odnosi dviju zemalja dobri, bez otvorenih pitanja. Bećirović je podcrtao da Bosna i Hercegovina ostaje privržena iskrenom prijateljstvu prema Pakistanu i njegovom narodu, te da će raditi na daljem učvršćivanju tog prijateljstva. Posebno je zahvalio Pakistanu što kontinuirano podržava suverenitet, teritorijalni integritet i cjelovitost naše zemlje.

Bećirović je istakao očekivanje da će Bosna i Hercegovina i Pakistan, pored političke i ekonomske saradnje, razvijati saradnju i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Izražena je obostrana saglasnost o potrebi proširenja saradnje dviju zemalja, kao i da je, u skladu sa tim, u narednom periodu potrebno potpisati sporazume o međusobnoj saradnji.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. koja će biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN-a. Bećirović je kazao da se rezolucija zasniva na presudama međunarodnih sudova, te da je važna podrška Pakistana u ovom procesu, kao i ostalih prijateljskih zemlja koje prepoznaju značaj rezolucije u borbi za istinu i pravdu.

Ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovini Syed Qaiser Abbas Shah poželio je napredak i uspjeh Bosni i Hercegovini, izrazivši neupitnu podršku Pakistana našoj zemlji i želju za daljim unapređenjem bilateralnih odnosa dviju zemalja. Naglasio je da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu.

Na kraju ceremonije predaje akreditiva, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izrazio je podršku novoimenovanom ambasadoru Islamske Republike Pakistan u BiH i zaželio mu uspjeh u izvršavanju njegove diplomatske misije u našoj zemlji, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.