Sarajevo

Bećirović predložio strožije kažnjavanje počinilaca krivičnih djela koji koriste stanje prirodne nesreće

Bećirović je Agenciji FENA kazao da su danas imali sjednicu užeg Kolegija i proširenog Kolegija, i ovo je definitvno jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH i predložio da se razmatra po hitnom postupku.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje predložene dopune Krivičnog zakona BiH je potreba za strožijim kažnjavanjem počinilaca krivičnih djela koji koriste stanje prirodne nesreće da bi činili krivična djela i na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist.

Bećirović je Agenciji FENA kazao da su danas imali sjednicu užeg Kolegija i proširenog Kolegija, i ovo je definitvno jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

– Nakon posjeta desetinama općina i mjesnih zajednica koje su pogođene prirodnom katastrofom usljed poplava, klizišta itd., u razgovoru s građanima na licu mjesta u dosta slučajeva sam uočio da, pored svih drugih nedaća i problema s kojima se suočavaju građani koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom, imamo čak i situaciju da pojedine napuštene domove pljačkaju kriminalci i da koriste ovu prirodnu nesreću u nedopustive svrhe – kazao je Bećirović.

Dodao je da je, imajući to u vidu, pripremio dopune Krivičnog zakona BiH „kako bismo ovu materiju na odgovarajući način regulirali i pooštrili kazne za kriminalce koji se bave ovakvim aktivnostima“.

– Postojeće krivično zakonodavstvo je očigledno preblago prema kriminalcima koji nakon prirodne katastrofe pljačkaju napuštene domove građana BiH. Upravo zato sam i predložio izmjene Krivičnog zakona BiH da bi kazne lopovima i pljačkašima bile najmanje tri godine zatvora – kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, prema postojećem tekstu Krivičnog zakona BiH, postojeća odredba je od godinu dana zatvora.

– Mislim da ovakvom porukom mi šaljemo vrlo jasnu poruku da država želi da stane ukraj banditima i pljačkašima koji se na ovakav način u ovakvim situacijama odnose prema građanima BiH. Suština ovog prijedloga je u tome. Očekujem da, s obzirom na sveukupnu situaciju i probleme s kojima se trenutno suočavamo, da će biti dovoljno političke volje kod svih političkih aktera da zaista ovakav jedan zakon, u interesu svih građana, i usvojimo – kazao je Bećirović.

Prijedlogom zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, između ostalog, predlaže se da sud, prilikom odmjeravanja kazne, kao otežavajuću okolnost posebno uzme u obzir okolnosti pod kojima je krivično djelo učinjeno, a naročito da li je krivično djelo počinjeno za vrijeme požara, poplave ili druge prirodne nesreće.

Također, predloženim dopunama predviđeno je i da „ko iskorištavanjem stanja nastalog požarom, poplavom, zemljotresom ili drugom nesrećom prodaje, kupuje ili vrši razmjenu robe ili predmeta koji su prikupljeni u humanitarne svrhe kaznit će se se kaznom zatvora najmanje tri godine.“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.