Sarajevo

Bećirović predložio strožije kažnjavanje počinilaca krivičnih djela koji koriste stanje prirodne nesreće

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH i predložio da se razmatra po hitnom postupku.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje predložene dopune Krivičnog zakona BiH je potreba za strožijim kažnjavanjem počinilaca krivičnih djela koji koriste stanje prirodne nesreće da bi činili krivična djela i na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist.

Bećirović je Agenciji FENA kazao da su danas imali sjednicu užeg Kolegija i proširenog Kolegija, i ovo je definitvno jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

– Nakon posjeta desetinama općina i mjesnih zajednica koje su pogođene prirodnom katastrofom usljed poplava, klizišta itd., u razgovoru s građanima na licu mjesta u dosta slučajeva sam uočio da, pored svih drugih nedaća i problema s kojima se suočavaju građani koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom, imamo čak i situaciju da pojedine napuštene domove pljačkaju kriminalci i da koriste ovu prirodnu nesreću u nedopustive svrhe – kazao je Bećirović.

Dodao je da je, imajući to u vidu, pripremio dopune Krivičnog zakona BiH „kako bismo ovu materiju na odgovarajući način regulirali i pooštrili kazne za kriminalce koji se bave ovakvim aktivnostima“.

– Postojeće krivično zakonodavstvo je očigledno preblago prema kriminalcima koji nakon prirodne katastrofe pljačkaju napuštene domove građana BiH. Upravo zato sam i predložio izmjene Krivičnog zakona BiH da bi kazne lopovima i pljačkašima bile najmanje tri godine zatvora – kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, prema postojećem tekstu Krivičnog zakona BiH, postojeća odredba je od godinu dana zatvora.

– Mislim da ovakvom porukom mi šaljemo vrlo jasnu poruku da država želi da stane ukraj banditima i pljačkašima koji se na ovakav način u ovakvim situacijama odnose prema građanima BiH. Suština ovog prijedloga je u tome. Očekujem da, s obzirom na sveukupnu situaciju i probleme s kojima se trenutno suočavamo, da će biti dovoljno političke volje kod svih političkih aktera da zaista ovakav jedan zakon, u interesu svih građana, i usvojimo – kazao je Bećirović.

Prijedlogom zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, između ostalog, predlaže se da sud, prilikom odmjeravanja kazne, kao otežavajuću okolnost posebno uzme u obzir okolnosti pod kojima je krivično djelo učinjeno, a naročito da li je krivično djelo počinjeno za vrijeme požara, poplave ili druge prirodne nesreće.

Također, predloženim dopunama predviđeno je i da „ko iskorištavanjem stanja nastalog požarom, poplavom, zemljotresom ili drugom nesrećom prodaje, kupuje ili vrši razmjenu robe ili predmeta koji su prikupljeni u humanitarne svrhe kaznit će se se kaznom zatvora najmanje tri godine.“