Bećirović predlaže depolitizaciju Predsjedništva BiH

Na 37. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik SDP BiH Denis Bećirović pokrenuo je poslaničku inicijativu koja predviđa potpunu depolitizaciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U tekstu ove inicijative se, između ostalog, zadužuje „Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim se propisuje da izabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne smije biti član političke stranke, odnosno po stupanju na dužnost, podnosi ostavku na stranačke dužnosti te o tome obavještava Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.“

U obrazloženju ove inicijative Bećirović je rekao da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, po uzoru na zemlje regiona i Evropske unije, treba depolitizirati i stvoriti pravne pretpostavke da izabrani članovi Predsjedništva BiH svoje funkcije obnašaju profesionalno, odgovorno i u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Nažalost, trenutno većina članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine veći dio svoje političke energije usmjerava u pravcu realiziranja svojih parcijalnih uskostranačkih ciljeva, a ne općih i državnih prioriteta zbog kojih su i birani na te funkcije. Ta negativna praksa se mora promjeniti i Bosna i Hercegovina se i u ovom pogledu treba približiti standardima i normama koje vladaju u razvijenim i demokratskim državama.

Na sutrašnjoj 39. sjednici  Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. poslanici će se izjašnjavati o ovoj inicijativi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.