Bećirović pozvao Špirića da zakaže hitnu sjednicu Doma naroda zbog migrantske krize

JAVNI POZIV DELEGATA U DOMU NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH DENISA BEĆIROVIĆA PREDSJEDAVAJUĆEM DOMA NARODA NIKOLI ŠPIRIĆU

 

Gospodine Špiriću,

 

Javno Vas pozivam da, najkasnije u roku od tri dana, sazovete hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Informacija o eskalaciji migrantske krize u Bosni i Hercegovini s prijedlogom konkretnih mjera za njeno ublažavanje.

 

Nažalost, na posljednjoj sjednici Doma naroda, održanoj 24.11.2020. godine, kao i na nekoliko prethodnih sjednica, delegati iz SNSD-a i HDZ-a odbili su sve moje prijedloge o ublažavanju migrantske krize i stavljanju iste pod kontrolu. Rezultat takve neodgovorne i destruktivne politike je dramatično pogoršanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

 

Godine 2016. imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je u 2019. bilo 29.800. Iako nemamo još tačne podatke za 2020. godinu jasno je da je došlo do enormnog rasta nelegalnih ulazaka migranata na teritoriju države Bosne i Hercegovine. Također, brojni pokazatelji govore da se očekuje i novi veliki priliv migranata u narednim mjesecima.

 

Dom naroda mora zauzeti jasne i principijelne stavove i upozoriti Vijeće ministara BiH i druge nadležne organe i institucije da prestanu o migrantskoj krizi odlučivati na osnovu nemoralnog i nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smjestiti isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje u većini žive Bošnjaci. Bosanskohercegovački entitet RS godinama nehumano odbija bilo kakvu pomoć migrantima, a u bosanskohercegovačkom entitetu FBiH pritisak trpe pojedini kantoni, dok oni južnije odbijaju saradnju.

 

Dosta više licemjerja i nepoštenog odnosa! Teret migrantske krize se mora raspodijeliti na sve dijelove države Bosne i Hercegovine i na taj način preduprijediti humanitarna katastrofa koja prijeti u ovim zimskim mjesecima.

 

Gospodine Špiriću,

 

Prekinite s flagrantnim kršenjima Poslovnika Doma naroda i počnite sazivati sjednice na kojima će se raspravljati o suštinskim i egzistencijalnim problemima.

 

Prestanite blokirati rad organa države Bosne i Hercegovine!

 

Prestanite fingirati da nešto radite tako što povremeno raspravljate o birokratskim izvještajima iz prethodnih godina od kojih niko nema nikakve koristi. Uozbiljite se dok još ima vremena i počnite se baviti životnim pitanjima građanki i građana države Bosne i Hercegovine.

 

Svi organi vlasti na državnom nivou, kao i na nižim nivoima, u skladu s svojim nadležnostima, moraju biti maksimalno aktivirani u traženju rješenja za eskalaciju migrantske krize. To nije problem jednog ministra ili jednog ministarstva, to je problem cijele države Bosne i Hercegovine.

 

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu