Bećirović pozvao Špirića da zakaže hitnu sjednicu Doma naroda zbog migrantske krize

JAVNI POZIV DELEGATA U DOMU NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH DENISA BEĆIROVIĆA PREDSJEDAVAJUĆEM DOMA NARODA NIKOLI ŠPIRIĆU

Gospodine Špiriću,

Javno Vas pozivam da, najkasnije u roku od tri dana, sazovete hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Informacija o eskalaciji migrantske krize u Bosni i Hercegovini s prijedlogom konkretnih mjera za njeno ublažavanje.

Nažalost, na posljednjoj sjednici Doma naroda, održanoj 24.11.2020. godine, kao i na nekoliko prethodnih sjednica, delegati iz SNSD-a i HDZ-a odbili su sve moje prijedloge o ublažavanju migrantske krize i stavljanju iste pod kontrolu. Rezultat takve neodgovorne i destruktivne politike je dramatično pogoršanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Godine 2016. imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je u 2019. bilo 29.800. Iako nemamo još tačne podatke za 2020. godinu jasno je da je došlo do enormnog rasta nelegalnih ulazaka migranata na teritoriju države Bosne i Hercegovine. Također, brojni pokazatelji govore da se očekuje i novi veliki priliv migranata u narednim mjesecima.

Dom naroda mora zauzeti jasne i principijelne stavove i upozoriti Vijeće ministara BiH i druge nadležne organe i institucije da prestanu o migrantskoj krizi odlučivati na osnovu nemoralnog i nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smjestiti isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje u većini žive Bošnjaci. Bosanskohercegovački entitet RS godinama nehumano odbija bilo kakvu pomoć migrantima, a u bosanskohercegovačkom entitetu FBiH pritisak trpe pojedini kantoni, dok oni južnije odbijaju saradnju.

Dosta više licemjerja i nepoštenog odnosa! Teret migrantske krize se mora raspodijeliti na sve dijelove države Bosne i Hercegovine i na taj način preduprijediti humanitarna katastrofa koja prijeti u ovim zimskim mjesecima.

Gospodine Špiriću,

Prekinite s flagrantnim kršenjima Poslovnika Doma naroda i počnite sazivati sjednice na kojima će se raspravljati o suštinskim i egzistencijalnim problemima.

Prestanite blokirati rad organa države Bosne i Hercegovine!

Prestanite fingirati da nešto radite tako što povremeno raspravljate o birokratskim izvještajima iz prethodnih godina od kojih niko nema nikakve koristi. Uozbiljite se dok još ima vremena i počnite se baviti životnim pitanjima građanki i građana države Bosne i Hercegovine.

Svi organi vlasti na državnom nivou, kao i na nižim nivoima, u skladu s svojim nadležnostima, moraju biti maksimalno aktivirani u traženju rješenja za eskalaciju migrantske krize. To nije problem jednog ministra ili jednog ministarstva, to je problem cijele države Bosne i Hercegovine.