Bećirović pozvao Sattlera: Predložite sankcije Dodiku i suradnicima

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećurović uputio je javni poziv šefu Delegacije EU u BiH Johanu Sattleru.

Poziv prenosimo u nastavku:

– Poštovani ambasadore,

Danas su Milorad Dodik i njegovi sljedbenici javno najavili da kreću koračati  opasnom stranputicom koja vodi ka potpunom destruiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, pravne države i državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Paralelno s Dodikovom ratnohuškačkom politikom, danas je isteklo i vrijeme za izgovore, popuštanja i nečinjenje EU u Bosni i Hercegovini. EU je sada na prekretnici: ili će uvesti najstrožije sankcije Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi ili će svojom šutnjom i pasivnošću snositi historijsku odgovornost za ugrožavanje mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini i regionu.

Gospodine Sattler,

Domaća i međunarodna javnost od Vas očekuju da bez odlaganja pozovete EU na konkretno djelovanje i oštro sankcioniranje Dodika i njegovih saradnika. Od Vas se očekuje da se djelima pridružite Sjedinjenim Američkim Državama i demokratskom dijelu svijeta u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma. U slučaju da odluku o sankcioniranju rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma EU ne može donijeti jedinstveno krajnje je vrijeme da to učine najveće države EU i svjedoci ovog međunarodnog ugovora.

Činjenice jasno pokazuju da dosadašnjim popuštanjem Dodiku i njegovim saradnicima niste postigli nikakav pozitivan rezultat. Naprotiv, toleriranjem njegove politike uveliko ste ohrabrili ratnohuškačku i antidejtonsku politiku. Vrijeme je da se, u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, kao i cijelog regiona, probudite iz iluzije da je Dodika moguće zaustaviti praznim riječima. Krajnje je vrijeme da se pridružite opravdanim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i pokažete na djelu da podržavate nezavisnu, suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu.

Građani i narodi Bosne i Hercegovine očekuju Vaše hitno i neodložno djelovanje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.