Bećirović: Posjeta Annalene Baerbock pokazatelj snažne podrške BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je posjeta ministrice vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalene Baerbock izuzetno važna i još jedan pokazatelj snažne podrške Savezne Republike Njemačke državi Bosni i Hercegovini.

Povodom sinoćnjeg sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine iz Kabineta Bećirovića je saopšteno da je on rekao da Bosna i Hercegovina ima definirane vanjskopolitičke ciljeve – članstvo u EU i NATO-u.

“U tom smislu bilo bi važno da Evropsko vijeće ovog mjeseca usvoji odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Donošenje odluke o otpočinjanju pregovora bilo bi stimulativno za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u EU, ali i veliko ohrabrenje za građane naše države“, kazao je Bećirović.

Dodaje se da je ministricu Baerbock detaljno informisao i o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bh. entiteta Republika Srpska navodeći:

“Sve dok ugrožavaju mir i državu Bosnu i Hercegovinu važno je da imamo čvrstu saradnju međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.“

Tokom razgovora ukazao je na bliske i svestrane ekonomske, političke, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke koja je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, te da je posljednjih godina zabilježen dodatni rast robne razmjene između dvije države.

“Veoma je važno da je ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock čvrsto i bezrezervno podržala nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, ukazujući na pogubnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Evropi. Posebno treba naglasiti da je ministrica Baerbock izuzetno dobro upoznata s prilikama u našoj državi i da je jasno markirala političare koji ne djeluju u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom”, dodao je Bećirović.

Izvor: Anadolu

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.