Bećirović poručio susjedima: Zaustavit ću krađu hidroenergetskih potencijala Bosne i Hercegovine

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, povodom nastavka neovlaštenog korištenja hidropotencijala Bosne i Hercegovine je izjavio: „Ukupan prihod HE Zvornik od puštanja u rad do kraja 2017. godine je 1.116 miliona eura, a HE Bajina Bašta  2.783 miliona eura. Ove dvije hidroelektrane, od puštanja u pogon, koriste se u potpunosti od strane Republike Srbije.

Slična situacija je vezana je i za korištenje HE Orlovac i HE Dubrovnik. HE Orlovac koristi vodu iz Buškog Blata, a energiju iz HE Dubrovnik dijele 50:50% EPRS I HEP.

Bećirović ističe: „Radi se o prirodnom resursu, koji podliježe međunarodnim normama pravednog korištenja zajedničkih vodotoka. Umjesto poštivanja međunarodnih normi, mi svjedočimo uzurpaciji prava Bosne i Hercegovine da koristi vlastite hidropotencijale, neuvažavanju suvereniteta države Bosne i Hercegovine i klasičnoj krađi prava građana Bosne i Hercegovine da koriste svoje prirodne resurse. Država Bosna i Hercegovina nikada nije dala saglasnost Srbiji i Hrvatskoj za korištenje svojih prirodnih resursa. Ove dvije države uzurpirale su ovo prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine i koriste ga decenijama bez bilo kakve naknade. Potpuno je irelevantno pitati ko je i sa koliko sredstava finansirao izgradnju ovih hidroelektrana jer su se iste od puštanja u rad do danas višestruko isplatile.“

Denis Bećirović je zaključio: „Kada budem izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine odmah ću pristupiti rješavanju ovih problema po normama međunarodnog prava i spriječiti daljnju krađu susjeda u godišnjem iznosu od oko pola milijarde KM. Mora se uspostaviti pravedna raspodjela voda uz puno poštivanje međunarodnih normi, na principima partnerskih, a ne podaničkih odnosa sa susjedima.“

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.