Bećirović poručio Špiriću: SANU 2 se uveliko provodi, ali će BiH opstati

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio inicijativu delegata Denisa Bećirovića kojom je tražio da se dnevni red dopuni tačkom da se od Vijeća ministara traži formiranje ministarstva zdravlja na nivou BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić rekao je da nikakvo novo ministarstvo neće riješiti problem nabavke vakcina u BiH i da treba pokrenuti pitanje odgovornosti u BiH za nepoštivanje postojećih zakona i propisa.

Osim toga, delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu usvojili Izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Drugi krug glasanja nije bio moguć zbog toga što sjednici nije prisustvovao dopredsjedavajući Dragan Čović te ove izmjene idu na usaglašavanje.

Glasanju je prethodila žustra rasprava koju je pokrenuo Denis Bećirović kazavši da se “SNSD vodi dokumentom SANU2 u kojem se navodi kako trebaj uraditi sve da se obezvrijedi, obesmisli i onemogući rad PSBiH”.

Za je glasalo devet delagata iz FBiH, protiv i jedan suzdržan su bili iz RS, što znači da je postojala opća, ali ne i entitetska većina.

“Kada je Špirić govorio o paralizi sistema po dubini, to je rečenica na koju itekako treba obratiti pažnju i možda je vrijeme da suštinski progovorimo o nekim stvarima, ove izmjene i dopune dva zakon su samo vrh ledenog brijega. Imate kompletan Parlament koji nikada nije neefikasniji, Vijeće ministara koje ne dostavlja zakone, imate paralizu o kojoj Špirić govori. Razlog je u tome što imamo u strateškom dokumentu koji slijedi SNSD piše da treba koristiti sve mehanizme da se obesmisli, obezvrijedi i onemogući rad PSBiH. U strateškom dokumentu koji slijedi SNSD piše da u PSBiH treba obarati čak i one zakone koji nikakvu štetu ne nanose entitetu RS, u strateškom dokumentu koji slijedi SNSD piše da kada tako rade da je to važno sredstvo da se dokaže nemogućnost funkcionisanja institucija i države BiH.

Ako me pitate koji je to dokument, to je memorandum SANU 2 koji se uveliko provodi, a ovo što gledamo godinama i danas to je to. I ljudima treba reći suštinu, da zna svaki ambasador ovdje, svaka politička partija i svaki građnin ove zemlje. Zemlja tone upravo zbog takve politke, ali BiH će opstati, pobijedit će ona takvu politiku. Nažalosti ispaštaju svi građani ove zemlje”, rekao je Bećirović.

Denis Bećirović kritizirao je i Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH vezano za postupanje tokom pandemije. Pozvao ga je da dođe pred delegate i da objašnjenja o tome koje konkretne izumjene je Vijeće predložilo za godinu dana.

“Ima li ijedna mjera da nam je predložena? Nema. Pa može li to igdje na takav način da se ponaša prvi čovjek jedne Vlade. Moj je prijedlog da pozovemo predsjedavajućeg, da se očituje i po zakonima i pitanjima o kojima govorim. Ako neće, ja ga pozivam da podnese ostavku, i iz političkih i moralnih razloga”, kazao je Bećirović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu