Sarajevo

Bećirović poručio Leki da je nedopustivo da Sabor Hrvatske pravi treći entitet u BiH

Učiniti sve da ojačamo bilateralnu i multilateralnu saradnju između BiH i Hrvatske.

Slika

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje su danas predstavljali zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović i Božo Ljubić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović razgovaralo je s predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Josipom Lekom, koji je danas boravio u Sarajevu. 

– Na sastanku sam vrlo jasno rekao da smo mi iz BiH učinili sve da ojačamo bilateralnu i multilateralnu saradnju između BiH i Hrvatske, a posebno da pokušamo dinamizirati našu ekonomsku saradnju i da smanjimo vanjskotrgovinski deficit BiH u odnosima s Hrvatskom te da Bosna i Hercegovina ima svoje strateške vanjskopolitičke ciljeve a to su Evropska unija, NATO i dobra regionalna saradnja i da to treba da posluži i kao alat za unutrašnju transformaciju cijele BiH – kazao je Agenciji FENA, nakon sastanka, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović. 

Dodao je "da se dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske ne mogu graditi samo na lijepim riječima već to treba učiniti na konkretnim djelima". 

– Kolegi Leki kao predsjedniku Sabora Hrvatske sam rekao da se iz BiH, iz Parlamentarne skupštine BiH nije čula nijedna teška riječ prema Republici Hrvatskoj niti je napravljen ijedan sporan potez prema Republici Hrvatskoj. Mi poštujemo suverenitet i nezavisnost Republike Hrvatske i nećemo se miješati u unutrašnja pitanja R Hrvatske – kazao je Bećirović. 

Naglasio je da je "kao prvi presjedavajući Predstavničkog doma u ovom mandatnom periodu jedan od prvih poziva koje je uputio predsjednicima parlamenata drugih država bio upravo poziv predsjedniku Sabora R Hrvatske, te kako su prošle godini u Zagrebu i Sarajevu imali razgovore najviših rukovodstava Sabora Hrvatske i parlamenta BiH". 

– Međutim, na te odnose između dva parlamenta, veliku ili crnu mrlju je napravio Sabor Hrvatske koji je 21. februara ove godine u okviru tačke koja je naslovljena kao „Izvještaj o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2012. godinu“ otvorio diskusiju o prekrajanju granica u BiH i raspravu o trećem entitetu unutar BiH. Vrlo jasno sam rekao danas kolegi Leki da je to i nedopustivo i neprihvatljivo za državu BiH – naglasio je Bećirović. 

Više bih volio da se razgovaralo o pravima više od 60.000 bivših radnika koji su prije rata radili u Hrvatskoj a danas nemaju uvezan staž, pa samim tim ni pravo na penzioniranje, dodao je on. 

– Vrlo jasno sam rekao da je ovo bacilo tamnu mrlju na naše međuparlamentarne i međudržavne odnose i da je takav postupak Sabora Hrvatske nas podsjeća na nesretne 90.te godine i ne doprinosi da izgrađujemo jednu novu saradnju između dvije države i dva parlamenta kako to priliči u drugoj deceniji 21. stoljeća – kazao je Bećirović. 

Naglasio je da "ne bi bilo dobro da se na takav način otvori jedna "Pandorina kutija" pa da se o stanju u BiH raspravlja u Saboru Hrvatske, u Velikoj narodnoj skupštini Turske, u Skupštini Srbije". 

– U Saboru Hrvatske moraju i shvatiti i prihvatiti činjenicu da je BiH suverena, nezavisna, međunarodnopravno priznata država, koja je obnovila svoju nezavisnost kao i Hrvatska 1992. godine. BiH nije prostor, to je država koja ima svoju državnu teritoriju i nikome nećemo dozvoliti da crta nove etničke granice i pravi nove etničke torove u BiH. Kad god su u BiH iz Zagreba i Beograda ili nekih drugih centara krojili karte i crtali granice po Bosni i Hercegovini su padale mrtve glave. To više ne smijemo dozvoliti. Mi sa svoje strane učinit ćemo sve da uvažavamo i poštujemo R Hrvatsku, ali to očekujemo i od druge strane. Zbog toga ćemo o ovom potezu Sabora Hrvatske dobro razmisliti kakva je ovo poruka za BiH i šta ona zaista znači – kazao je Bećirović. 

Također rekao sam da bi bilo dobro umjesto kreiranja problema u međudržavnim odnosima da se i jedna i druga država, pa i jedan i drugi parlament fokusiraju na otvorena pitanja između BiH i Hrvatske. Prije svega ratificiranje ugovora o državnoj granici između BiH i R Hrvatske, koje je tijesno povezano i s primjenom Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora, naglasio je Bećirović. 

On je istakao kako je "legitimni interes BiH da ima neupitno pravo izlaska na otvoreno more i u međunarodne vode". 

– I o tome kada je riječ o BiH ne može i smije biti pogađanja jer se radi o dobru koje pripada i sadašnjim i budućim generacijama i građana i naroda BiH – kazao je Bećirović. 

On je tokom sastanka naglasio da se "treba fokusirati na rješavanje otvorenih pitanja, na istinsko uvezivanje dobrosusjedske saradnje i da po svaku cijenu pokušamo izbjeći da i u parlamentu BiH i u parlamentu Hrvatske ne kreiramo nikakve situacije koje mogu biti pogrešno protumačene".

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.