Bećirović podržao odluku Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. A slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje.

– Odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini rezultat su njegovih ovlaštenja proizašlih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kristijan Šmit, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ima ovlasti da intervenira u političkim procesima u Bosni i Hercegovini kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma. U Dejtonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da se demokratskim organima vlasti i pravičnim procedurama najbolje stvaraju miroljubivi odnosi unutar pluralističkog društva.

Izborni integritet je ključni koncept u demokratskom izbornom procesu i ima veliki značaj za stabilnost, transparentnost i legitimnost izbora. Izbornim integritetom se osigurava legitimitet izabranih zvaničnika. Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da je izbor nosioca vlasti utemeljen na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova. Tehničke izmjene su bile neophodne i prijeko potrebne u bosanskohercegovačkom društvu. Stoga izražavam žaljenje što se izmjene i dopune Izbornog zakona nisu usvojile i ranije, unutar najvišeg zakonodavnog organa vlasti – Parlamentarne skupštine BiH.

U svakom slučaju, tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet, što u konačnici rezultira povjerenjem građana u cjelokupni demokratski proces. Izmjene koje rezultiraju uvjerenjem građana da su izbori pošteni i slobodni od manipulacija, istovremeno održavaju vitalnost demokratije u Bosni i Hercegovini i osiguravaju da izborni rezultati odražavaju volju građana. Građani Bosne i Hercegovine, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti. Izborna pravila u Bosni i Hercegovini ne smiju odstupati od onih koji su na snazi u savremenim demokratskim državama – poručio je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.