Bećirović: Odluka o otvaranju pregovora dinamizira evropski put i jača državu BiH

“Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom predstavlja jedno od najvećih postignuća na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje s EU. Prepoznati su rezultati koje smo ostvarili i sada je jasno trasiran put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, moramo biti svjesni da je pred nama mnogo posla na usklađivanju našeg zakonodavstva s evropskim zakonodavstvom, kao i provedbi reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom.

Podsjetio je kako je EU svoju odluku temeljila na dva važna aspekta. Prvi, da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana ostvarila veći napredak nego u cijeloj prethodnoj deceniji. Rezultat je to predanog rada državnih institucija Bosne i Hercegovine. Drugi važan aspekt odnosi se na geopolitički značaj ove odluke EU u smislu jačanja stabilnosti i sigurnosti cijelog evropskog kontinenta.

Za prihvatanje takvog pristupa, kazao je, bila je potrebna snažna diplomatska akcija i kontinuirana saradnja s evropskim partnerima i ključnim saveznicima Bosne i Hercegovine: „Jačanje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, kao nerazdvojni dio procesa evropskih i euroatlantskih integracija, bio je u fokusu mojih brojnih razgovora s najvišim evropskim zvaničnicima“.

Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom značajna je za sve građane i narode u našoj državi. Ovo je jasna porukama svima u Bosni i Hercegovini da je naša budućnost u EU, istakao je Bećirović i dodao da je pregovaranje za članstvo u EU proces političke, pravne, ekonomske, socijalne i kulturne integracije s ciljem izgradnje demokratske i pravne države.

“Sada, kada smo otvorili vrata ka punopravnom članstvu u EU, moramo još intenzivnije nastaviti s reformskim procesima. Dobili smo priliku i povjerenje da konkretnim djelima pokažemo našu predanost i posvećenost procesu integracije u EU i moramo je iskoristiti. Članstvo u EU nema alternativu. Ovo je zajednička pobjeda Bosne i Hercegovine i EU. Ovom prilikom zahvaljujem se zemaljama članicama EU i institucijama EU, Delegaciji EU u BiH i ambasadorima zemalja članica EU u našoj zemlji na njihovom podršci Bosni i Hercegovini“, naveo je na kraju Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.