Bećirović: Očekujemo da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina napravila važan napredak u protekloj godini i da očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Evropska komisija je već dala svoje pozitivno mišljenje i odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka.

Tokom sastanka razgovarano je o brojnim aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je naglasio da je najava održavanja “velikog Vaskršnjeg sabora” Srbije i bh. entiteta RS apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu.

Međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države Zapadnog Balkana.

“Održavanje “velikog Vaskršnjeg sabora” Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja reguliraju odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija”, zaključio je Bećirović.

Naglašeno je da visoki predstavnik ima mandat da zaustavi antidejtonske aktivnosti.

Schmidt je čestitao dr. Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH.

Iznio je očekivanja Ureda visokog predstavnika da će Bosna i Hercegovina u narednim mjesecima načiniti važne korake ka evropskoj budućnosti.

Tokom razgovora visoki predstavnik je naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Dodao je da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta.

“U tom smislu važno je da se osiguraju uslovi za fer i poštene izbore”, rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.