Bećirović o zločinu u Gradačcu: Moramo zaštititi svaki život u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović objavio je na svom Facebook profilu da u ovim teškim danima za sve građane Gradačca i Bosne i Hercegovine, upućuje iskreno saučešće članovima porodica nevino ubijenih, a ranjenim želi brz i uspješan oporavak.

“Iskreno suosjećam sa svim građanima Gradačca. Od prvog dana kada je zločin počinjen u direktnoj sam komunikaciji i sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem. Gradačac nije i ne smije biti sam u ovim teškim danima”, naveo je Bećirović.

Nemili događaji

Dodao je da je zločin koji je počinjen u Gradačcu opomena da nam trebaju institucionalna i dugoročna rješenja kojima će se prevenirati takvi nemili događaji u društvu.

Bećirović je istakao da prevencija nasilja treba da bude obaveza cjelokupnog društva, jer je poražavajuće da ima i onih koji su opravdavali i podržavali monstruma koji je ubijao svoje sugrađane i sugrađanke, te da borba protiv evidentne vrijednosne krize u društvu mora biti sistemska, sveobuhvatna i planska.

“Višestruko ubistvo u Gradačcu skrenulo je još jednom pažnju na važnost sinhroniziranog djelovanja svih nadležnih subjekata, kako bi se slični slučajevi pravovremeno registrovali, pratili i spriječili.

Počinjeni zločin je pokazao da se promptno mora modernizirati policija i kreirati jedinstvena platforma razmjene informacija i zadataka, te preuzimanja odgovornosti, među svim akterima našega društva.

Važno je da svi uposleni u nadležnim institucijama, na svim nivoima, svoju ulogu shvate ozbiljno i odgovorno i da ne dopuste da naše društvo stihijski funkcionira”, napisao je Bećirović.

Prevencija i kažnjavanje

Potcrtao je da moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini, kao i da je više puta upućivao konkretne prijedloge za normiranje i implementiranje odgovarajućih mjera za prevenciju i kažnjavanje nasilja.

Bećirović je podsjetio da je u Predsjedništvu BiH predložio i neke od konkretnih mjera za zajedničko djelovanje organa vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječile neželjene posljedice nasilja i povećala sigurnost djece, te da su sve to problemi koji se ne mogu prevenirati i rješavati kratkoročnim ad hoc mjerama i parcijalnim pristupom u Bosni i Hercegovini.

“Naša zemlja se obavezala da preduzme zakonodavne i druge mjere radi osiguranja prevencije i zaštite žrtava nasilja, te kažnjavanja počinilaca nasilja.

Prema Istanbulskoj konvenciji, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2013., država mora postupati s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakonodavne i druge mjere da spriječi, istraži i kazni djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom”, poručio je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.