Bećirović o prijedlogu Dodika: Da treći bh. entitet dobije naziv Bosanska Posavina

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i delegat Doma naroda BiH dr. Denis Bećirović oglasio se putem društvenih mreža te je komentarisao “prijedlog” Milorada Dodika, koji je tokom jučerašnjeg intervjua na HRT-u rekao:

“Hrvatima treba dati treći entitet i da bez toga nema BiH”.

“S obzirom da Dodik traži izvandejtonska rješenja predlažem da se njegova ideja realizira na sljedeći način:

1. Da treći bh. entitet obuhvati prostor Bosanske Posavine koji ne pripada bh. entitetu Federacija BiH i Brčko Distriktu BiH.

2. Da treći bh. entitet dobije naziv Bosanska Posavina,

3. Da administrativni centar trećeg bh. entiteta Bosanska Posavina bude grad Derventa,

4. Da se na državnom nivou donesu revitalizacijske mjere za oporavak Bosanske Posavine kao specifične etničko­-prostorno-političke cjeline unutar države Bosne i Hercegovine koja bi trebala omogućiti slobodan i ubrzani razvoj bosanskoposavskih Hrvata, Bošnjaka, Srba i Ostalih.

5. Da se odmah nakon uspostavljanja bh. entiteta Bosanska Posavina donesu mjere za zaustavljanje depopulacije i iseljavanja građana iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

6. Da se formiranjem bh. entiteta Bosanska Posavina omogući izbjeglim bosansko­posavskim Hrvatima, Bošnjacima, Srbima i Ostalim ravnopravan, pravedan i primjeren administrativno-teritorijalni okvir. Takav bh. entitet omogućio bi da se očuvaju međusobne veze i razvija bosansko­posavski segment unutar državnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Na kraju, Dodik bi morao znati da njegova retorika i politika mogu dovesti i do niza rješenja o kojima ni on ni njegovi poslušnici u ovom momentu ne razmišljaju”, poručio je Bećirović.