Bećirović o Dodikovom uslovljavanju EU puta odlaskom stranih sudija: To ne smije biti ni tema za razgovor

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović reagovao je nakon izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojom evropski put BiH uslovljava odlaskom stranaca iz Ustavnog suda BiH.

“Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH. Svi u BiH i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Nijedan političar koji se zalaže za državu BiH ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za BiH. Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak BiH“, poručio je Bećirović.

On je kazao i da evropski put BiH ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i evroatlantsku budućnost BiH, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi.

“Status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane su Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast”, rekao je Bećirović.

Na kraju ističe, “vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo je da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.