Bećirović: Njemačka jedan od ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, koji godinama pruža značajnu razvojnu podršku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj i bio je to drugi sastanak Bećirovića i Scholza u proteklih pet mjeseci.

Bećirović je rekao da je Njemačka jedan od ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, koji godinama pruža značajnu razvojnu podršku Bosni i Hercegovini, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, infrastrukture, vladavine prava i jačanje demokratije. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i SR Njemačke za 2023. godinu iznosila je šest  milijardi i 18 miliona KM, te je veća za 358,6 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. Bosna i Hercegovina teži dodatnom jačanju ekonomske saradnje s vodećom ekonomijom EU, s fokusom na privlačenje direktnih stranih investicija koje bi osigurale rast proizvodnje i zapošljavanja.

Bećirović je ukazao na opasne pokušaje potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. On je rekao da će legalni državni organi Bosne i Hercegovine zajedno s brojnim saveznicima štititi principe ustavnosti i zakonitosti naše zemlje, zaštititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je istakao da je Njemačka jedan od najvažnijih saveznika multietničke države Bosne i Hercegovine, te se zahvalio kancelaru Scholzu na podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i euroatlantskom putu.

Njemački kancelar Olaf Scholz je naglasio da SR Njemačka snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i rad visokog predstavnika, te da je za SR Njemačku neprihvatljivo svako podrivanje sigunosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Kancelar Scholz je rekao i da SR Njemačka također podržava put Bosne i Hercegovine ka EU i NATO, naglašavajući savezništvo u reformskom procesu koji ima za cilj unaprijeđenje vladavine prava, jačanju demokratskih procesa, te ostvarivanju ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine.

Bećirović je dodao da je otvaranje pregovora za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU otvorilo mogućnosti za sveobuhvatnije reforme koje će voditi pozitivnim efektima na bosanskohercegovačko društvo i ekonomiju. Posebno je naglasio zahvalnost za angažman Njemačke unutar Berlinskog procesa, te nastavak posvećenosti i podrške ubrzanju evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskom i infrastrukturnom razvoju, kao i unapređenju regionalne saradnje.

Bećirović je istakao važnost rada i aktivnosti bh. dijaspore u Njemačkoj, te naglasio kako ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Njemačke, te da imaju važnu ulogu u afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.