Jedan Zakon za sve

Bećirović: Nijedna politika ne vrijedi jedne dječije suze

Borba protiv nacifašizma, šovinizma, nacionalizma i drugih negativnosti u našem društvu trajna je obaveza najnaprednijih snaga u bosanskohercegovačkom društvu.

Zato sam u Predstavničkom domu PS BiH predložio da se usvoji poseban Zakon o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i svih drugih oblika mržnje u Bosni i Hercegovini.

Dakle, da usvojimo jedan zakon za sve. Ne protiv bilo kojeg naroda, već protiv ekstremista koji bi ponovno da siju sjeme razdora i podjela u našem društvu.

To nije zakon za domaće vlastodršce, već zakon za zaštitu bošnjačke, srpske, hrvatske i ostale djece u Bosni i Hercegovini.

Nijedno dijete u ovoj zemlji ne zaslužuje da ga bilo koja politika i u bilo kojem dijelu naše zemlje uznemirava i ugrožava.

Nijedna politika ne vrijedi jedne dječije suze.

S ponosom mogu konstatirati da je Predstavnički dom usvojio i ovaj moj prijedlog. To je prvi put da je Državni parlament BiH od Dejtona do danas usvojio ovakav prijedlog.

Nažalost, potpunu realizaciju ovog prijedloga već godinama opstruira aktuelno Vijeće ministra BiH koje ne želi da realizira obavezu koju mu je nametnuo najviši zakonodavni organ u Bosni i Hercegovini.

Međutim, nema predaje!

Nema kapitulacije!

Nastavit ćemo upornu borbu protiv raspirivanja šovinizma i nacionalizma.

U eseju “O nacionalizmu” poznati književnik Danilo Kiš je, pored ostalog, napisao: “Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja (…) Nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izdvojen iz krda, on je nula (…)“.

Nikada ne smijemo zboraviti koliko je opasan agresivni nacionalizam. On, u pravilu, završava kao šovinizam, odnosno nacifašizam. Bosna i Hercegovina i region su se uvjerili u to više puta u posljednjih sto godina.

Zato je vrijeme je da svi kolektivno počnemo izvlačiti pouke iz prošlosti jer bolje je da učimo iz prošlosti nego da nam se ona ponavlja.

Historija je bila i ostala učiteljica života ali problem nije u učiteljici života već u lošim đacima.

prof. dr. Denis Bećirović

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.