Bećirović: Nemjerljive zasluge Nijaza Durakovića za odbranu BiH u najtežem ratnom periodu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović položio je cvijeće na mezar prof. dr. Nijaza Durakovića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu i odao mu počast.

Duraković je preminuo na današnji dan, prije dvanaest godina.

Bio je član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, i u tom kontekstu Bećirović je istakao nemjerljive zasluge dr. Durakovića za odbranu Bosne i Hercegovine u najtežem ratnom periodu kada se branila država.

Ovom prilikom, Bećirović se prisjetio dr. Durakovića kao poštenog čovjeka s integritetom i dostojanstvom, te kao istaknutog državnika koji se beskompromisno borio za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu multietničku državu Bosnu i Hercegovinu.

Profesor Duraković bio je i prvi predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Također, prof. dr. Nijaz Duraković je bio redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te ugledni bosanskohercegovački pisac, politolog i sociolog. U respektabilnoj akademskoj karijeri objavio je 16 knjiga, a dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i odlikovanja, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.