Bećirović: Neće se BiH nikada više ponoviti 1992. godina

U toku je zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, poslanici i delegati pitaju, a Savjet ministara odgovara.

Poslanik Denis Bećirović postavio je pitanje o intenzivnom naoružavanju susjednih zemalja Hrvatske i Srbije, i kršenju Aneksa 1b Daytonskog sporazuma. Pitanje je uputio ministrici odbrane BiH Marini Pendeš koja ne prisustvuje sjednici; šta se uradilo o pitanju ovog debalansa i da se u tom smislu zaštiti BiH. Odgovorio je zamjenik ministrice Boris Jerinić, koji je rekao da je Sporazum koji su 1999. potpisale Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH jasno odredio gornji limit naoružanja koji zemlje mogu imati, klasifikovanog u pet kategorija.

Prema jasnim analizama, rekao je Jerinić, nije došlo do kršenja ovog Sporazuma, jer nijedna zemlja nije dostigla gornji limit naoružanja ni u jednoj kategoriji. Prema analizama, kaže Jerinić, BiH ima najviše tenkova, oklopnih vozila i topova od svih zemalja u regionu. Srbija ima najbolje oprrmljenu avijaciju, dok jurišnih helikoptera najviše imaju Crna Gora i Hrvatska.

Zamjenik ministrice odbrane naglasio je da nijedna zemlja nije dostigla gornji limit niti je prekršila Sporazum, a da niko ne može zabraniti susjednim zemljama da opremaju svoje oružane snage. Naš je problem, kaže Jerinić, što ne opremamo Oružane snage BiH.

Poslanik Bećirović nije zadovoljan dobijenim odgovorom, te je zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara da u roku od 30 dana dostavi konkretan i detaljan odgovor na ovo pitanje, ali i najavio da će na ovom pitanju insistirati u narednom periodu.

Ako predsjednik Srbije kaže: ‘Sada smo jači od svih država bivše Jugoslavije’, šta to znači? Nema tu ni Dejtona ni Aneksa 1b. Ako kaže javno da Srbija ima namjeru da uveća svoje vojne kapacitete, šta vi radite u Vijeću ministara i Ministarstvu odbrane. Još nam se potura priča o demilitarizaciji, priča o razoružavanju, koje razoružanje BiH? Ko to ima pravo ovdje više da govori. Bilo koji politički funkcioner u BiH koji u narednom periodu kaže da treba smanjiti ijednog vojnika Oružanih snaga BiH, treba biti proglašen državnim izdajnikom broj 1 u ovoj zemlji“, istakao je Bećirović.

Ovakvo stanje i ovi trendovi, ovo je neodrživo. Zar neko misli da smo mi toliko naivni, da ne vidimo šta se događa. Neće se Bosni i Hercegovini nikada više ponoviti 1992. godina, da bude na takav način nespremna, i da ne vidi šta se događa u njenom okruženju“, dodao je Bećirović.

(n1info.com)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.