Bećirović na Samitu “Obnova Ukrajine” ponudio pomoć BiH: Možemo biti pouzdan saveznik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se jučer na Samitu u Berlinu o temi “Obnova Ukrajine” i tom prilikom istakao da je danas, više nego ikad, potrebno podržati Ukrajinu “u njenoj pravednoj borbi za slobodu”.

Kazao je kako je njegovo prisustvo u Berlinu znak “nesumnjive podrške herojskom narodu nezavisne i suverene Ukrajine.”

“Odbrana Ukrajine zajednički je interes svih demokratskih država u Evropi i svijetu. Vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji se na Ustavu, zakonima i drugim zvaničnim dokumentima države Bosne i Hercegovine. U njima jasno piše da se zalažemo za poštivanje međunarodnog prava, ravnopravnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i principe miroljubive saradnje. Između ostalog, zbog toga snažno podržavamo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Danas, više nego ikada, potrebno je podržati Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi za slobodu”, kazao je.

Podsjetio je da su nadležni organi države Bosne i Hercegovine osudili rusku agresiju na Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava. Također, rekao je da se Bosna i Hercegovina nakon ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije (EU) u kojima se čvrsto iskazuje podrška Ukrajini.

“Solidarnost i jedinstvena podrška Ukrajini od fundamentalnog su značaja za cijeli demokratski i slobodni svijet. Bosna i Hercegovina potpuno razumije patnju i razaranja kroz koje Ukrajina prolazi. Moja država je od 1992. do 1995. bila žrtva brutalne agresije tokom koje je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Nijedna zemlja u Evropi, u drugoj polovini XX. stoljeća, nije pretrpjela tako velika razaranja kao Bosna i Hercegovina. Nakon rata, BDP je pao na oko 25% predratne vrijednosti, industrijska proizvodnja se smanjila za preko 90%, a nezaposlenost je dostigla između 70 i 80%”.

Kazao je da se naša zemlja uz pomoć saveznika oporavila i da smo spremni dijeliti naša iskustva postratnog oporavka s prijateljskom Ukrajinom.

“Bosna i Hercegovina i Ukrajina pripadaju zajednici slobodnih i demokratskih država. Zajedno, dijelimo viziju svijeta u kojem su mir, sloboda, pravda i ljudsko dostojanstvo temeljne vrijednosti. Naša solidarnost s Ukrajinom proizlazi iz dubokog razumijevanja važnosti očuvanja ovih vrijednosti. Bosna i Hercegovina može biti pouzdan saveznik u obnovi Ukrajine. Spremni smo podijeliti svoja iskustva, znanja i resurse u pogledu izgradnje i obnove Ukrajine. Naše iskustvo i eksperti u procesuiranju zločinaca, te identifikaciji nestalih, mogu biti od koristi. Naši deminerski timovi su među najboljima u svijetu. Od 1996. do 2023. u Bosni i Hercegovini su pronađene i uništene oko 84.000 različitih vrsta mina i oko 71.000 drugih eksplozivnih sredstava iz rata. Spremni smo pružiti pomoć u obuci, ali i uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Humanitarna i druga pomoć narodu Ukrajine, kao i pomoć raseljenom ukrajinskom stanovništvu širom svijeta, od velike su važnosti. Zaštita civila je jedan od najvažnijih zadataka”, dodao je.

Bosna i Hercegovina će, kako je kazao, nastaviti iskazivati solidarnost prema Ukrajini.

“Državni organi Bosne i Hercegovine ostat će dosljedni u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz one koji se bore za pravdu, mir i ljudsko dostojanstvo”, zaključio je.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.