Bećirović – Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Briselu (Bruxelles) s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadžom Labib (Hadja Lahbib) u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.

Bećirović je kazao da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja, te da već pune tri decenije uspješno rješavaju sva otvorena pitanja. Kraljevina Belgija je važan partner na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperativ da proces pregovora s Evropskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU – saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Govoreći o evropskom putu BiH i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji pomiriti unutarnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU.

Dodao je da BiH prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU: odbranu principa demokratije i vladavine prava; digitalizaciju i tehnološku konkurentnost; zelenu tranziciju; jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Evrope.

Ministrica Hadža Labib je istakla da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. O tome govori intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu BiH jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Privredne komore Kraljevine Belgije i Luksemburga.

Ilustrirajući odlučnost i predanost političkom partnerstvu ministrica Labib je istakla da trenutno u Sarajevu boravi visoka delegacija Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH – navodi se u saopćenju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.