Bećirović-Koč: Turska je pouzdan prijatelj Bosne i Hercegovine

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kočom, s kojim je razgovarao o sveukupnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

„Bosna i Hercegovina i Turska imaju snažne političke, ekonomske, kulturne, društvene i druge veze, istkane davno, potvrđene u nedavnoj prošlosti i naglašene posljednjih godina.  Zato je obostrana potreba i interes dvije države, i naroda koji žive u njima, da se ti odnosi dalje razvijaju i unapređuju uz poštivanje ravnopravnosti  i specifičnosti svake od država.  Turska je najsnažniji vojni, politički i ekonomski faktor u našoj regiji i zemlja sa ogromnim potencijalima. Pri tome je uvijek pokazivala dobronamjernost prema našoj državi, na isti način se odnosila prema svim njenim građanima i narodima, njegovala specifične kulturne veze sa bošnjačkim narodom, te snažno doprinosila miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Bila je i ostaje pouzdan prijatelj naše zemlje.

U mom izbornom programu, pored NATO-a i EU integracija, regionalna saradnja je važan prioritet Bosne i Hercegovine, a država Turska u svim prioritetima ima posebno mjesto. Zato treba nastaviti jačati ekonomske i sve druge prijateljske odnose sa Republikom Turskom“,  rekao je Bećirović na sastanku.