Mirko Pejanović za klix.ba

Bećirović je stari aktivista SDP-a, ima moju podršku u kandidaturi za Predsjedništvo

Akademik Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva BiH i aktuelni član Predsjedništva SDP-a BiH, osvrnuo se u razgovoru za Klix.ba na potencijalnu kandidaturu Denisa Bećirovića na poziciju člana Predsjedništva BiH, kazavši da će kandidovanje uskoro uslijediti na stranačkim organima i da će ga rado podržati.

“Do sada je Denis Bećirović kao višedecenijski aktivista SDP-a, a sada i državni poslanik, dobio najviše nominacija za člana Predsjedništva BiH u organizacijama SDP-a u Bosni i Hercegovini. To je dobro polazište da bude kandidovan, a kandidovanje će uskoro uslijediti na organima SDP-a. Ja ću to svakako podržati, podržao sam to i u međusobnoj komunikaciji s Denisom Bećirovićem”, kazao je akademik Pejanović.

Na hipotetičko pitanje šta će se desiti ukoliko na poziciju članova Predsjedništva BiH budu izabrani Milorad Dodik i Dragan Čović, profesor Pejanović odgovara protupitanjem zašto ne bismo išli s pretpostavkom da neće biti izabrani.

“Upitna je državnička odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine od Milorada Dodika, osim ako u međuvremenu ne doživi amneziju i zaboravi zagovarati destrukciju i propast države Bosne i Hercegovine. Dragan Čović je nešto drugo. On mijenja svoje pozicije, ali za njega važi da je europejac i da u tom svojstvu i u tom određenju zagovara budućnost države BiH u obliku članice Evropske unije, što je povoljno za sve bh. građane. Istovremeno, on povremeno pokaže svoju drugu stranu, a to je da je etnonacionalista. Šta će on odabrati ako bude izabran, ostaje da se vidi”, rekao je Pejanović.

Naš sagovornik ipak navodi da bi Milorad Dodik i Dragan Čović, prema onome kako su se do sada jedan prema drugome odnosili, međusobno sarađivali.

“Samo je pitanje hoće li ta saradnja otići u pravcu destrukcije države BiH i njene daljnje etničke podjele. To je upitno. Na građanima je da vide šta će sa svojim odnosom prema takvim kandidatima. Da li će birati one koji bi i hipotetički mogli raditi na destrukciji i etničkoj podjeli BiH”, kazao je Pejanović za Klix.ba.

Na pitanje kako doživljava to što kao član ratnog Predsjedništva BiH, prema trenutnom ustrojstvu države, ne može da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH, akademik Pejanović odgovara da svakako nije zainteresovan za kandidaturu.

“Bez obzira na to što postoje ograničenja u Dejtonskom ustavu da Srbin ne može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH ako živi u Federaciji BiH, ja nisam zainteresovan za funkciju člana Predsjedništva BiH. Bio sam na toj poziciji kada je bilo najteže za ljude ove zemlje i za opstojnost ove države. U vremenu rata”, podsjetio je Pejanović.

Ipak, kaže da bi bio spreman i na početku sedme decenije svog života da se kandiduje za predsjednika države, ukoliko bi takvo ustavno rješenje bilo omogućeno, i to pod uslovom da se taj predsjednik bira kao jedan i na prostoru cijele države BiH.

“U tom slučaju bi moj program imao samo pet tačaka: mir za građane, članstvo BiH u EU, vladavina prava i razvoj pravne države, zajednički život i ekonomski prosperitet države BiH do blagostanja njenih građana”, zaključio je akademik Mirko Pejanović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.