Bećirović – Inzko: Ujednačavanje školskih programa Srbije i RS je antiustavno

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović susreo se sa Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom i razgovarao sa njim o aktuelnoj političkoj situaciji.

Tom prilikom, Bećirović je ocijenio da se Bosna i Hercegovina nalazi u prelomnom trenutku poslijeratnog razvoja, u kojem su snažno izražene negativne tendencije koje imaju namjeru da slabe državno biće naše zemlje.

Činjenica je, dodao je Bećirović, da je takvom stanju svojom inertnošću ili blagonaklonošću doprinijela i međunarodna zajednica, ali da još nije kasno da se nazadovanje zaustavi demokratskom promjenom vlasti na predstojećim izborima, kao i snažnim djelovanjem međunarodnih faktora, pa i uz upotrebu svih ovlasti koji proističu iz Dejtonskog sporazuma.

„Svjedoci smo da povampirene nacionalističke snage svakodnevno dovode u pitanje osnove na kojima je obnovljen mir u državi Bosni i Hercegovini i stvorena perspektiva za budućnost, a nerijetko im taj posao olakšavaju paternalističke poruke, pa i konkretni potezi nekih naših susjeda. U takvim okolnostima jedini ispravan način otpora je čvrsto programsko okupljanje i otpor svih progresivnih snaga koje žele djelovati u interesu, prije svega države Bosne i Hercegovine, a potom i svakog naroda i građanina BiH i koji žele raditi u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji i NATO-u“, naveo je Bećirović, koji se osvrnuo na nedavnu aktivnost Srbije i RS, vezanu za ujednačavanje školskih programa.

„Od Vučića očekujem da zaustavi tu antidejtonsku aktivnost. Takav udar na obrazovni sistem Bosne i Hercegovine može imati nesagledive posljedice i to se mora spriječiti. To nije put ka poboljšanju međudržavnih odnosa. Iz tekstova državnog Ustava BiH i entitetskog Ustava RS jasno proizilazi da ovaj bh. entitet nije vlasništvo samo jednog naroda. Naprotiv, u njemu bi trebali i morali biti potpuno ravnopravni svi narodi i građani i zato je nedopustivo da bh. entitet RS ujednačava školske programe iz grupe nacionalnih predmeta sa tuđom državom i time grubo pokušava razbiti potrebu ujednačavanja školskih programa unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine“, dodao je Bećirović.

Bećirović je na kraju sastanka naveo kako podrška široke probosanskohercegovačke platforme njegovoj kandidaturi predstavlja vrlo dobar osnov da se nakon oktobarskih izbora na pravi način krene naprijed.

„To podrazumijeva ozbiljnu i dugotrajnu borbu sa svim pošastima koje koče napredak države Bosne i Hercegovine ka pravednom i prosperitetnom društvu. Danas su kao problem posebno apostrofirani nedostatak svijesti o potrebi dobrobiti za sve narode i građane u BiH, zatim korupcija, organizirani kriminal i izostanak istrajnog rada na uspostavi pravne i pravedne države u kojoj će građanin, neovisno o imenu, nacionalnom, političkom i svakom drugom opredjeljenju, imati ista Ustavom i zakonima garantirana prava“, naveo je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.