U oba doma Parlamenta BiH

Bećirović i Magazinović predložili Zakon o ukidanju jubilarnih nagrada političarima

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović i delegat u Domu naroda Denis Bećirović istovremeno su u oba doma uputili u hitnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se ukida jubilarna nagrada izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

To konkretno znači da zastupnici i ministri, ali i drugi imenovani zvaničnici neće više imati pravo da po ovoj osnovi dobiju novac iz budžeta.

Jubilarna nagrada predstavlja pravo radnika na naknadu za ostvareni određeni broj godina radnog staža.

Bećirović i Magazinović su naveli da pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, te se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva.

Iako su zabilježeni slučajevi pojedinačnog odricanja od ove privilegije, zastupnici SDP-a smatraju da ona uopšte ne treba biti propisana zakonom i da to treba jasno i nedvosmisleno definisati.