Bećirović-Fajon: Proces približavanja BiH članstvu u EU i NATO je zabrinjavajuće spor

Slovenska parlamentarka u Evropskom parlamentu i veliki zagovornik snažnijeg puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji Tanja Fajon razgovarala je s kandidatom za člana Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na dosadašnji put ka članstvu BiH u euroatlantskim integracijama.

Zajednički je konstatirano da proces približavanja naše zemlje članstvu u EU i NATO ide zabrinjavajuće sporo te da reformska i sve druge proevropske agende nisu dale najavljivane rezultate.

Posebno je negativnim ocijenjeno da se ne uočava izrazita želja da se radi na ubrzavanju tog puta i da se, umjesto sinergije, ponovo podgrijavaju nove podjele i svađe. Na sastanku je također rečeno da građani BiH itekako osjećaju posljedice takvog stanja, jer zbog neispunjavanja uslova oni ne mogu ni osjetiti benefite povoljnih razvojnih fondova koje nudi EU.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je da su euroatlantske integracije osnov politike kakvu želi promovirati i aktivno voditi u državi Bosni i Hercegovini. Integracije i prosperitet koji one donose, dodao je, moraju biti osnovica djelovanja Predsjedništva BiH i oko toga ne može biti pogađanja, jer se radi o državnom interesu koji mora biti iznad svakog pojedinačnog, grupnog ili stranačkog interesa.

Bećirović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se sastaje sa parlamentarkom koja dijeli slične stavove i koja, kao i Republika Slovenija iz koje potiče, kontinuirano podržava državu Bosnu i Hercegovinu u njenim nastojanjima da bude dio EU i NATO-a.

Tokom razgovora, Fajon je pozdravila politiku integracija i naglasila da će i dalje nastaviti podržavati put države Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u euroatlantskoj porodici.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.