Gostovanje na FACE TV

Bećirović: Moramo okupiti probosanske snage

Potpredsjednik SDP-a BiH i poslanik u Parlamentu BiH Denis Bećirović smatra da građanske stranke trebaju imati samo jednog kandidata sa člana Predsjedništva BiH. Zagovaram koncept zajedničkog rješenja, sinhronizovanog i objedinjenog nastupa na oktobarskim izborima, jer uskostranački interesi nisu i ne smiju biti već od interesa države BiH, poručio je Bećirović u Centralnom dnevniku Face TV-a sa Senadom Hadžifejzovićem.

Odgovarajući na upit da li će biti kandidat ljevice za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, on je istakao da je to pitanje otvoreno.

“SDP BiH je otvorio proces kandidovanja i svi članovi su uključeni. Potrebno je da prije svega vidimo volju ljudi, a onda da ozbiljno bavimo pitanjima kandidata. Potrebno je da čujemo svačije mišljenje, srž demokratije je procedura”, kazao je Bećirović.

On je podsjetio da je ranije u javnosti iznio argumente zbog kojih je važno da demokratske snage u BiH budu objedinjene na predstojećim izborima.

“Nisam više za format ‘jedan na jedan’, odnosno razgovor između SDP-a i DF-a, već smatram da je potrebno uključiti i Građanski savez, Našu stranku i druge demokratske snage. Neophodno je da zajednički definišemo ne samo kandidate, nego i programske stvari”, kazao je potpredsjednik SDP-a BiH, prenose Vijesti.ba.

Ukoliko bi stranke lijeve provinijencije imale dva kandidata za Predsjedništvo BiH, upozorio je na mogućnost zbunjivanja glasača.

Bećirović je ukazao na postojanje različitih pristupa: uskostranački i državotvorni.

“Moramo sagledati šta je bolje za državu BiH, jer je ona preča od svih političkih stranaka. Smatram da je najvažnije da djelujemo sinhronizovano i objedinjeno, a ne da se držimo unilateralnih i jednostranih rješenja. Horizonti moraju biti širi od onoga kako će na izborima proći neka stranka pojedinačno”, naglasio je Bećirović.

Na upit da li postoji mogućnost da sve građanske stranke podrže kandidaturu Željka Komšića, odgovorio je da su sve opcije otvorene.

“Potrebno je napraviti analizu i vidjeti šta je najbolje rješenje i ko ima najveće šanse. Do sada smo u BiH, nažalost, uvijek imali stranačkog člana Predsjedništva BiH. Ja zagovaram pristup da to mora biti državni član Predsjedništva BiH, dakle neko ko ne polaže račun stranačkim organima, nego građanima BiH. To je potpuno nova priča i pravi zaokret. Bh. stranke su rascjepkane i ne može ih okupiti stranački član Predsjedništva, nego neko ko ih može objediniti”, naglasio je Bećirović.

Mišljenja je da postoji još vremena za dogovor ljevice o zajedničkom nastupu na izborima.

“Mislim da je moguće da ova zemlja krene u pozitivnom smijeru, ja sam optimista. Ima puno ljudi koje možemo probuditi, sve je do nas.”, poručio je, između ostalog, Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.