Bećirović: Evropski put i suverenitet BiH ugrožavaju organi entiteta RS, a ne visoki predstavnik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka i radnji čelnika bh. entiteta RS  da skandalozne poruke predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o “mirnom razlazu” i o “nepostojanju budućnosti Bosne i Hercegovine” treba shvatiti kao prijetnju miru i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Dodik bi trebao znati da teza o ‘mirnom razlazu’ predstavlja opasnu iluziju. Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost. Da budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od Dodika i njemu sličnih političara naša država ne bi imala ni sadašnjost, ni budućnost”, navodi se u saopćenju Denisa Bećirovića.

Kaže da je  Christian Schmidt  legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom, te da Dejtonski mirovni sporazum nije ‘švedski stol’ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno i dosljedno provoditi.

Bećirović najoštrije osuđuje neprimjerene napade predsjednika bh. entiteta RS na Sjedinjene Američke Države, Saveznu Republiku Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, te smatra da su navedene države, kao i brojne druge širom Evrope i svijeta,  dokazani prijatelji multietničke Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda. Ambasadori ovih država su, kako dodaje,  istinski prijatelji Bosne i Hercegovine i ogromna većina građana naše države istinski cijeni njihov angažman.

“Nažalost, čelnici bh. entiteta RS nastavljaju opasnim antidejtonskim radnjama ugrožavati mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Antidejtonsku i antiustavnu politiku razbijanja Bosne i Hercegovine predsjednik bh. entiteta RS više ne krije i otvoreno je zagovara. Stoga, jednom za sva vremena, čelnici bh. entiteta RS trebaju prestati obmanjivati domaću i međunarodnu javnost da visoki predstavnik krši suverenitet Bosne i Hercegovine. To je najobičnija neistina. Istina je da visoki predstavnik štiti mir, sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, a organi bh. entiteta RS direktno ugrožavaju mir i suverenitet Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Bećirović smatra da treba razobličiti jednu veliku iluziju i podvalu.

“Evropski put Bosne i Hercegovine ugrožava neodgovorna separatistička politika organa vlasti bh. entiteta RS i taj put je nespojiv s antiustavnom i antievropskom politikom organa vlasti bh. entiteta RS, a ne s jasno utvrđenim međunarodnim mandatom i dužnostima visokog predstavnika”, kaže Bećirović

Kako dodaje, nakon posjeta Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji i njegovih poruka da je “Putin najveći humanista”, samo neinformirani ili zlonamjerni ne shvataju šta je njegov stvarni cilj. Suštinski cilj ove destruktivne politike nije samo ukidanje institucije visokog predstavnika, već i slabljenje uticaja EU i Zapada u Bosni i Hercegovini.

Predsjedvajući Predsjedništva BiH u saopćenju podsjeća da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno  definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH te da on  neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini.

“Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.” Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti”, istaknuo je Bećirović.

Bećirović također smatra da su skandalozne i neosnovane poruke zvaničnika iz bh. entiteta RS koje govore o radikalizmu i ekstremizmu.

“Političari koji javno veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince za genocid i zločine protiv čovječnosti nemaju pravo da govore o radikalizmu. Umjesto zamjene teza, oni trebaju početi poštivati presude sudova Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.