Bećirović: EU mora konkretnim djelima pokazati da je spremna zaštititi BiH

Delegacija SDP-a obavila je shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a sastanak kod ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH kazao je da je delegacija SDP-a imala vrlo sadržajan sastanak sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom.

„Uputili smo vrlo jasne poruke. Prva poruka je da je teritorijalni intergritet, politička nezavisnost i suverenitet BiH su neupitni. Složili smo se zajedno sa predstavnikom EU da situacija u BiH već ima jedan ozbiljan krizni karakter i u tom smislu svi nadležni organi i međunarodne zajednice i domaći organi vlasti moraju početi raditi svoj dio posla. Blokada državnih institucija BiH i kršenje državnog ustava BiH i zakona su nedopustivi. Ovdje su u pitanju obilježja krivičnog djela, narušavanje ustavnog poretka i sada svi moraju da odrade svoj dio posla. Sa principima zakonitosti i ustavnosti nema ko da se kocka, jer ako do toga dođe onda srljamo u anarhiju, a to nikome nije u interesu”, kazao je Bećirović.

Kako je istakao njihova generalna poruka i EU jeste da EU mora preći na konkretan teren.

“Sa terena nekih izražavanja zabrinutosti i jalovih saopćenja moraju se povući konkretne mjere. SAD su negatorima države BiH i onima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum su uvele sankcije. EU mora također pokazati da je i na djelu konkretno spremna da zaštiti državu BiH. Osim međunarodnog faktora vrlo je važno da domaći organi rade svoj dio posla u prvom redu pravosuđe, odnosno Tužilaštvo”, kazao je Bećirović.

Dodaje da su ovo samo prvi koraci, te da imaju namjeru da i unutrašnju, a pogotovo međunarodnu aktivnost intenziviramo u narednom periodu. Pisma koja je SDP već uputio prema PES-u i SI naišli su na dobar odziv, što je pozdravio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Naše delegacije obići će ključne evropske i svjetske metropole, imamo sastanke sa ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, u idućoj sedmici sa visokim predstavnikom Schmidtom, brojnim parlamentarcima, ministrima. Pozivamo sve druge bh. snage da intenziviramo svoje aktivnosti i na vanjsko-političkom planu”, zaključio je Bećirović.