Bećirović: EU mora konkretnim djelima pokazati da je spremna zaštititi BiH

Delegacija SDP-a obavila je shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a sastanak kod ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH kazao je da je delegacija SDP-a imala vrlo sadržajan sastanak sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom.

„Uputili smo vrlo jasne poruke. Prva poruka je da je teritorijalni intergritet, politička nezavisnost i suverenitet BiH su neupitni. Složili smo se zajedno sa predstavnikom EU da situacija u BiH već ima jedan ozbiljan krizni karakter i u tom smislu svi nadležni organi i međunarodne zajednice i domaći organi vlasti moraju početi raditi svoj dio posla. Blokada državnih institucija BiH i kršenje državnog ustava BiH i zakona su nedopustivi. Ovdje su u pitanju obilježja krivičnog djela, narušavanje ustavnog poretka i sada svi moraju da odrade svoj dio posla. Sa principima zakonitosti i ustavnosti nema ko da se kocka, jer ako do toga dođe onda srljamo u anarhiju, a to nikome nije u interesu”, kazao je Bećirović.

Kako je istakao njihova generalna poruka i EU jeste da EU mora preći na konkretan teren.

“Sa terena nekih izražavanja zabrinutosti i jalovih saopćenja moraju se povući konkretne mjere. SAD su negatorima države BiH i onima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum su uvele sankcije. EU mora također pokazati da je i na djelu konkretno spremna da zaštiti državu BiH. Osim međunarodnog faktora vrlo je važno da domaći organi rade svoj dio posla u prvom redu pravosuđe, odnosno Tužilaštvo”, kazao je Bećirović.

Dodaje da su ovo samo prvi koraci, te da imaju namjeru da i unutrašnju, a pogotovo međunarodnu aktivnost intenziviramo u narednom periodu. Pisma koja je SDP već uputio prema PES-u i SI naišli su na dobar odziv, što je pozdravio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Naše delegacije obići će ključne evropske i svjetske metropole, imamo sastanke sa ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, u idućoj sedmici sa visokim predstavnikom Schmidtom, brojnim parlamentarcima, ministrima. Pozivamo sve druge bh. snage da intenziviramo svoje aktivnosti i na vanjsko-političkom planu”, zaključio je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.