Bećirović

Bećirović čestitao Dan ustanka protiv fašizma

U okolnostima u kojima smo svjedoci „povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista, pokušavajući da afirmiraju najmračnije ideologije i njihove nosioce, pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu“.

Slika

Vrijednosti koje simbolizira 27. juli i danas imaju svoje veliko značenje, jer nas podsjećaju na općenarodni, izvorni pokret svih naroda i narodnosti BiH, koji su zajedno krenuli u borbu protiv fašizma i okupacije. Bosna i Hercegovina je 27. jula, prije 73 godine, ustala protiv najvećeg zla 20. vijeka, rekavši „ne“, fašizmu, okupaciji i izdaji – navodi se u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića. 

Nažalost, dodaje se, nismo dovoljno dobro baštinili tekovine ustanka i uspješne antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu zbog čega njegovo okončanje nije predstavljalo i kraj ratovanja na ovim prostorima. 

– Štaviše, čak i nakon 1995. godine, među stanovništvom naše zemlje još uvijek imamo prisutne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih naroda protiv drugih što je u današnjim uslovima pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističkih ideologija – navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da u okolnostima u kojima smo svjedoci „povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista, pokušavajući da afirmiraju najmračnije ideologije i njihove nosioce, pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu“. 

– Smatram da svi organi zakonodavne i izvršne vlasti, zajedno sa najširim krugom nevladinih i drugih organizacija koje baštine antifašizam, imaju historijsku dužnost da reafirmiraju sve vrijednosti antifašističkog pokreta i sve vrijednosti koje su prihvatila savremena demokratska društva koja se temelje na poštivanju ljudskih prava i sloboda. Pojave neofašizma, neonacizma i šovinističkih ideologija samo pokazuju da različiti oblici antidemokratskih ideologija nisu nestali i da se danas samo ispoljavaju na drugačiji način – navodi Bećirović. 

Zbog toga, dodaje on, ali prije svega zbog vlastitih najtežih iskustava, Bosna i Hercegovina trajno i čvrsto mora biti dio savremenog globalnog antifašističkog fronta. 

– Svim antifašistima Bosne i Hercegovine čestitam Dan ustanka protiv fašizma, 27. juli – navodi se u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.