Banovići: Prihvaćena inicijativa SDP-a za rješavanje problema radnika Litvatransa

Klub vijećnika Socijaldemokratske partije BiH u Općinskom vijeću Banovići, želi upoznati javnost da je na sjednici Općinskog vijeća održanoj 30.01.2017. godine prihvaćena inicijativa Kluba vijećnika SDP-a o održavanju „Tematske sjednice“ Općinskog vijeća, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a koja bi se odnosila na „Salgedavanje novonastalog stanja u lokalnom preduzeću DD „Litvatrans“ Banovići, a s ciljem rješavanja problema otpuštanja radnika koji su bili uposlenici ovog preduzeća dugi niz godina“.

Pomenuta inicijativa je prihvaćena jednoglasno od strane Općinskog vijeća Banovići, a na istoj je bio prisutan i Općinski načelnik, gdje se i upoznao sa naprijed navedenim problemom.

Tematska sjednica sa pomenutim dnevnim redom je trebala biti zakazana 7 dana nakon usvajanja inicijative, što se međutim nije dogodilo. Važno je naglasiti da se radi o urgentnom slučaju za koji je Klub vijećnika SDP-a u saradnji sa otpuštenim radnicima bio spreman ponuditi na Tematskoj sjednici konkretne mjere i daljnje aktivnosti. Pomenuta URGENTNA Tematska sjednica je za sada ostala bez diskusije u najvišem zakonodavnom organu Općine Banovići.

Ovim putem Klub vijećnika Socijaldemokratske partije BiH u Općinskom vijeću Banovići, obavjestava javnost, da vijećnička većina Općinskog vijeća, koju čine vijećnici SDA, izbjegava održavanje Tematske sjednice Općinskog vijeća, te na takav način pokušavaju da izbjegnu odgovornost i cijelu stvar zataškaju. Socijaldemokratska partija neće5 dozvoliti da se radnici i radnička prava krše i gaze, i uvjek će stati u zaštitu istih te insistirati na poštivanju Zakona o radu.

Na ovaj način još jednom pozivamo rukovodstvo Općinskog vjeća na održavanje Tematske sjednice Opštinskog vjeća koju su obavezni zakazati na osnovu Inicijative Kluba vijećnika SDP-a, kako bi se našlo rješenje za nastale probleme otpuštenih radnika “Litvatransa”d.d.

Klub SDP BiH Banovići