Saša Magazinović

Bankrot evropskog puta aktuelne vlasti

Problemi i blokade na evropskom putu BiH tek slijede, upozoravaju bosanskohercegovački parlamentarci. Mala je vjerovatnoća da će predstavnici tri nivoa vlasti postići saglasnost u vezi s odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a samim tim i da će ih uopće dostaviti Evropskoj uniji.

Pored tehničkih problema izvjesno je da će naša država imati i političke probleme s obzirom na različita stajališta entitetskih nivoa (prije svega RS-a) i državne vlasti kada je riječ o davanju odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za evropske integracije PSBiH Saša Magazinović rekao nam je da je on još prošle godine upozoravao kako usvojeni mehanizam koordinacije neće funkcionisati u praksi.

“To nije mehanizam koordinacije koji će nam omogućiti da govorimo jednim glasom, već je mehanizam blokade. Nastavljena je praksa tajnih sastanaka i dogovora o kojima informacija nema ni Parlamentarna skupština BiH, a ni građani”, kazao je Magazinović.
On je upozorio da vladajuće strukture u proces evropskih integracija ne uključuju nikoga te da se ponašaju kao da će u Evropsku uniju ići njihovih pet ili šest porodica, a ne svi građani BiH.

“Doživjeli smo da i najveći optimisti poput Dragana Čovića izađu javno i proglase bankrot svog optimizma. Ne bih volio da sam u pravu, ali mislim da je ovo bankrot evropskog puta zemlje kada je riječ o ovom mandatnom periodu”, rekao je Magazinović.

Što se tiče problema u vezi s prevođenjem Upitnika Evropske komisije, on je kazao da je prijevod tehnički dio posla i da će mnogo veći problem bit definisanje odgovora, od čega vlasti bježe.

“Oni ne žele da nam odgovore da li su uopće spremili te odgovore. Pitanje je i da imamo prevodioce šta bi oni uopće prevodili. Pozivaju se na mehanizam koordinacije koji bi trebalo da usaglasi zajednički odgovor, a iz RS-a tvrde da već imaju odgovore, ali da ih neće poslati. Meni ovo liči na djecu koja na pitanje roditelja da li su učili, odgovore: Jesam, ali nemoj me ispitivati”, kazao je Magazinović.

Magazinović nam je potvrdio da još uvijek nije uspostavljen Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje te da parlamentarci iz Republike Srpske i dalje insistiraju na tome da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i Evropske unije uvede princip entitetskog glasanja, na šta EU ne pristaje.

(Izvor: Klix)

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.