Živanović

Bandića su za počasnog građanina izabrali "izraziti patrioti" i opet ponizili Sarajlije

Da nije neugodne činjenice da se radi o počasnom građaninu Grada Sarajeva, ovo bi bila jedna u nizu izjava koje dolaze iz susjedne Hrvatske, a bave se, po meni, nepotrebno, unutrašnjim uređenjem naše zemlje

Slika

Izgleda neočekivano da počasni građanin Sarajeva, pa bio on i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, razmišlja na ovakav način, izjavio je za Federalnu novinsku agenciju vijećnik Socijaldemokratske partije u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Miroslav Živanović, a povodom Bandićevih riječi da "sanja treći entitet", odnosno većinski hrvatsku teritorijalnu jedinicu u Federaciji BiH.

– Da nije neugodne činjenice da se radi o počasnom građaninu Grada Sarajeva, ovo bi bila jedna u nizu izjava koje dolaze iz susjedne Hrvatske, a bave se, po meni, nepotrebno, unutrašnjim uređenjem naše zemlje. Ona bi izazvala određene verbalne reakcije te dala svoj skromni doprinos daljnjem etničkom homogeniziranju, a u korist etnonacionalističkih političkih projekata, i to je to. Međutim, ovdje je nezgodno što ova izjava počasnog građanina Sarajeva više govori o nama nego o njemu. Kad kažem nama, mislim na Gradsko vijeće Grada Sarajeva u kojem, između ostalih, sjedi određeni broj vijećnika koji se predstavljaju kao izraziti patrioti i zaštitnici Bosne i Hercegovine, koji su  Bandića počastili ovom titulom, a on im to sad tako lijepo vraća – obrazložio je Živanović.  

 
Podsjeća da Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću nije glasao za prijedlog da se Bandić proglasi počasnim građaninom Sarajeva. 

– Bili smo suzdržani jer smo smatrali da njegova biografija i njegov rad, bez imalo potcjenjivanja, ipak nisu u rangu zasluga Tilmana Zulcha, koji je na istoj sjednici Gradskog vijeća također proglašen za počasnog građanina. Ipak, preglasani smo, a sada idemo ka situaciji u kojoj će upravo oni koji su nas preglasali pokretati inicijative za poništenje ove odluke. Ovo je savršena ilustracija načina na koji se vodi politika u našoj zemlji. Donese se ničim izazvana odluka, napravi se problem, koji privuče pažnju javnosti, a zatim oni isti koji su problem napravili, predvode u rješenju problema. Mi u SDP-u BiH smo protiv ovakve politike, a vjerujem da tako razmišlja i većina naših sugrađana i sugrađanki, koji su umorni od političkih predstavnika koji ih izlažu ovakvim poniženjima – kazao je Živanović.

Na pitanje šta slijedi, Živanović je rekao da su reakcije već krenule "i to upravo u skladu sa scenarijem koji sam opisao". 
– Uvjeren sam da će se Klub vijećnika SDPBiH u Gradskom vijeću postaviti odgovorno prema ovoj situaciji, na tragu stava SDPBiH da treći entitet nije opcija koja će donijeti dobro Bosni i Hercegovini. Ipak, nećemo propustiti priliku da ukažemo na neozbiljne lokalne političare, te njihove ishitrene i neutemeljene odluke, koji su nam daleko veći problem od Milana Bandića – izjavio je za Fenu vijećnik SDP-a BiH u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Miroslav Živanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.