Baltić: Doktorici Plaćo ponuđeno prvo uposlenje u JU Dom zdravlja KS

Direktor Domova zdravlja KS Abel Baltić jutros je održao sastanak s mladom doktoricom Medinom Plaćo, koja je prije dva dana pravovremenom intervencijom spasila život jednom našem sugrađaninu kojem je pozlilo tokom kupovine u tržnom centru.

Baltić je rekao da je Plaćo svojim postupkom pokazala ne samo iznimnu požrtvovanost i humanost, nego i najviši nivo profesionalnosti i znanja.
“Drago mi je što se doktorica odazvala na moj poziv, kao što se dan ranije odazvala na poziv naše gradonačelnice Benjamine Karić, koja je ispravno zaključila da je doktorica Plaćo svojim činom zadužila sve nas. Doktorici Plaćo sam ponudio da svoje prvo uposlenje ostvari u JU Dom zdravlja KS”, kazao je Baltić.

Dodao je da bi u tom slučaju, u skladu sa zakonskim mogućnostima, bio zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme.

“Vjerujem da bi u dogledno vrijeme njen angažman mogao biti trajno riješen, s obzirom na već iskazano znanje i profesionalnost. Doktorica Plaćo je rekla da će razmisliti o našoj ponudi i obavijestiti nas o svojoj odluci uskoro”, dodao je Baltić.

Poslao je poruku da za mlade, stručne kadrove ima mjesta u našim javnim zdravstvenim ustanovama, neovisno o političkim ili bilo kojim drugim uvjerenjima.

“Stručnost uvijek mora biti na prvom mjestu. Svjestan sam da imamo još mnogo mladih ljekara koji su u vrijeme pandemije pokazali veliku požrtvovanost i stručnost, koji trenutno također nemaju riješen radni status. Uvjeren sam da ćemo uskoro biti u mogućnosti uposliti više mladih stručnjaka ljekara, u saradnji s ministarstvom i ministrom Vranićem. Naš zajednički interes je poboljšanje uslova rada u zdravstvenim ustanovama i osiguranje podrške zapošljavanju mladih kadrova s ciljem unapređenja zdravstvenih usluga u kantonu”, zaključio je Baltić.