Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Vlade HNŽ/K za Bljesak.info

Balavac: Hercegovačko-neretvanski kanton nema strategiju razvoja turizma, to je poražavajuća činjenica

”HNŽ trenutno nema strategiju razvoja turizma, što je poražavajuća činjenica. Prošla je istekla 2021. godine i zbog slabog funkcioniranje Vlade u proteklom razdoblju nova nije usvojena”, rekao je Emil Balavac, novi ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Vlade Hercegovačko–neretvanske županije.

U intervju za Bljesak.info Balavac je naveo kako ‘ono što smo do sada imali’, nažalost nije bilo organizirano kako bi privlačilo velik broj turista.

 ”Turisti ovdje traže malo više sadržaja. Kada dođu u Mostar, Čitluk, Neum ne žele se zadržati na tom jednom mjestu nego pokušavaju dobiti što je više moguće od destinacije. Možemo napraviti dobru osnovu za destinacijski menadžment. U proračunu za 2024. godinu smo planirali sredstva za izradu nove strategije, kojom ćemo dobiti okvir u kojem pravcu se krećemo”, rekao je.

Osvrnuo se i na rad Turističke zajednice HNŽ, osnivanje lokalnih turističkih zajednica, velikim problemom rada na crno, te nedostacima koji postoje u sektoru trgovine.

Balavac je mišljenja kako mini hidrocentrale nisu najnužniji aspekt na području naše županije u smislu proizvodnje električne energije.

 ”Mi imamo ogroman potencijal za solarnu energiju te za vjetro energiju, a i svjedoci smo da imamo izgrađene brane na rijeci Neretvi koje proizvode velike količine energije. Imaju strašno velik utjecaj na okoliš, nekada je taj utjecaj možda bio i opravdan kada nismo imali mogućnost da ulažemo u druge oblike energije. Danas kada se Europa i cijeli svijet trude da prave što zeleniju energiju i mi moramo razmišljati u tom pravcu”, rekao je Blavac.

Dotaknuo se i teme izgradnje postrojenja za obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnih elektrana te komentirao koliko je strah i zabrinutost stanovnika ove županije opravdan i koliko će ta gradnja utjecati na okoliš.

Po pitanju deponije Uborak, ministar Balavac naveo je kako se radi na petogodišnjem planu koji će ispoštovati odluku Suda ali i zahtjeve mještana. Istaknuo je kako deponija nije i ne smije biti pitanje samo Grada Mostara, te da je to projekt koji zahtjeva ogromna sredstva, napor struke i svih relevantnih institucija na razini županije i federacije. Po pitanju uvođenja reciklaže i regulativa za odlaganje otpada naveo je kako zasigurno trebamo povećati povećati selektiranje i reciklažu, za što su potrebna i sredstva ali i razumijevanje građana. Osvrnuo se i na financijske nagrade koje su do sada bile praksa u ministarstvu Trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, najvećim izazovima ovog resora i konkretnim koracima koje planira poduzeti u samom početku mandata.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.