Bakir Izetbegović i SDA podržavaju omalovažavanje države BiH i legitimiranje Herceg-Bosne

Socijaldemokratska partija BiH odbacuje kao neistinite stavove Predsjedništva BiH, vezane za otvaranje Ureda člana Predsjedništva Dragana Čovića u Mostaru. Takvi stavovi su samo dodatna podrška neustavnom djelovanju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koju nedvosmisleno uživa kod preostala dva člana ovog tijela, uključujući SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića.

Lažna je tvrdnja da se otvaranje “Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH” može smatrati ustavnim činom, jer je članom 5. Ustava BiH nedvosmisleno precizirano da se Predsjedništvo BiH “sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka, jednog Hrvata i jednog Srbina,” sa naznačenim entitetima iz kojih dolaze. Ni u kojem slučaju Ustav ne nudi tumačenje da članovi Predsjedništva BiH zastupaju isključivo pojedinačne etničke grupe, nego BiH i interese njenih građana u cjelini. Razlika je više nego značajna.

Neistinit je i stav Predsjedništva BiH da “nije posebnim aktom propisano isticanje zastava u i ispred kabineta članova Predsjedništva BiH.” Naprotiv, članom 4. Zakona o zastavi BiH, te članom 9. Zakona o grbu BiH izričito je rečeno da se zastava i grb BiH postavljaju “na ulazima u sve zgrade Predsjedništva BiH”. Istim članom Zakona o zastavi BiH propisano je da se u svim slučajevima pri propisanom isticanju državne zastave “druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH “.

Što se tiče zastave koja je istaknuta ispred ureda u Mostaru, radi se o zastavi ukinute paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, koju je neustavnom proglasio Ustavni sud Federacije BiH svojim presudama od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. godine. Potpuno suvišnim smatramo posebno objašnjavati neustavnost i neumjesnost održavanja vjerskog obreda u državnoj instituciji BiH, koja je pravno sekularna i pluralna država, i u kojoj je posao njenih dužnosnika biti neutralnim službenicima na usluzi svim njenim građanima.

Na osnovu djelovanja Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića jasno je da je pred našom državom period naglašenog negiranja njene državnosti i promovisanja podjele države na plemenske, odnosno, etničke teritorije u režiji SDA i HDZ, podržano od njihovih partnera iz Republike Srpske. Umjesto da se obilježja države BiH promovišu kao obilježja svih njenih građana i naroda, SDA i HDZ građane ustrajno uvjeravaju da je država tek skup tri plemena od kojih svako obliježava svoj dio teritorija i svako ima svoje obliježje, dok su valjda obilježja države – ničija.

Pozivamo građane BiH da se odupru očitoj tendenciji ustanovljenja “stolnih gradova”, gdje u tri grada stoluju tri plemenske poglavice, sa posebnim naglaskom na Mostar, gdje je ovakav scenario više nego očit motiv koji stoji iza ustrajnog onemogućavanja prava građanima ovog grada da svojim glasovima i svojom voljom Mostar ponovo učine, prije svega, mostarskim i bosanskohercegovačkim.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.