Bakir Izetbegović mora snositi političku odgovornost zbog odbijanja revizije presude

Nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbacivanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, javnosti se obratio Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

„Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu posljedica je površnosti i neozbiljnosti s kojom se pristupilo pitanju revizije presude. Da je priprema revizije urađena ranije i da se nije čekao zadnji dan, vjerujemo da bismo imali drugačiji ishod. Danas pravda trpi zbog nemara i nesposobnosti, a nije moralo biti tako da je reviziji posvećena barem jedna desetina pažnje koju su SDA i njeni partneri posvetili stranačkim imenovanjima.

Jasno je ko za to snosi najveću odgovornost i da su sva uvjeravanja koja su prezentirana javnosti o ozbiljnim pripremama i analizama s pravnim ekspertima za koje i dalje ne znamo ko su, bila potpuno neutemeljena. Zbog takvog pristupa Izetbegović bi trebao snositi političku odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Ništa manje nije odgovoran ni Dragan Čović koji se jasno stavio na stranu politike koja negira genocid i koja čini sve da oslabi državu BiH. Još jednom se pokazalo kako funkcioniranje koalicije po principima u kojima SDA ispunjava HDZ-ove želje, vodi u stvari potpunom urušavanju pravnog poretka i funkcioniranja državnih institucija.

Nadamo se da će i svi oni koji će likovati nad činjenicom da je Sud donio ovakvu odluku razumjeti da na taj način konačno priznaju i presudu kojom je utvrđen genocid u Srebrenici, a Srbija označena kao jedina država na svijetu koja je odgovorna za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida.

Daleko od priča o političkoj odgovornosti, trijumfalizmu ili negiranju vlastite odgovornosti, nalaze se žrtve genocida i masovnih zločina koje su ovih dana, nažalost, iznova proživljavale horore svojih sjećanja. U ovom trenutku najveća ljudska obaveza je da se okrenemo tim žrtvama.

Zato pozivamo sve građane BiH da prihvate ovu odluku Suda.

Vrijeme je da se okrenemo sadašnjosti i vratimo pitanjima od životne važnosti za sve građane u Bosni i Hercegovini. Svi građani ove zemlje Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost žive loše. Sve presude, revizije i referendumi ovog svijeta neće popraviti njihovo ekonomsko stanje i donijeti socijalnu pravdu.

Ako je već upropaštena prilika za reviziju ove presude, okrenimo se revizijama pljačke i privatizacije. Posvetimo se rješavanju nezaposlenosti, niskih primanja, obespravljenosti radnika, procesuiranju korupcije i kriminala“, poručio je Nikšić.