Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Bakir Izetbegović kao Deda Mraz ispunio sve želje Dragana Čovića

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u Mostaru, gdje učestvuje na sjednice Gradskog odbora SDP-a, kazao kako će SDP dati sve od sebe da ospori sporazum koji su jučer potpisali Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Tvrdi da su lideri SDA i HDZ-a od svih ponuđenim modela za rješavanje grada Mostar izabrali onaj najgori, te će ako bude trebalo pozvati građane na referendum, da se izjasne sami žele li grad po mjeri SDA i HDZ ili Mostar po mjeri svih građana.

“Oni su koristeći stranačke kalkulatore nastojali da sve one granične mandate koji bi eventualno pripali građanskim strankama prebace na listu 13 i praktično ograniče. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći prije svega da izmijenimo to ako dođe do rješavanja tog pitanja kroz izmijene Izbornog zakona u Parlamentu BiH jer smatramo da je ova priča o listi 9 kao kompenzacionoj listi puno kvalitetnija i korektnija kad su u pitanju Mostar i građani Mostara. S druge strane, svakako ako dođe do izbora, potrudit ćemo se da ovaj blok u kojem će sigurno biti SDP sa svojim partnerima građanima Mostara ponuditi da se odluče praktično kao na referendumskom pitanju, jesu li za Mostar kakav im nude SDA i HDZ ili kao što ga mi vidimo.

„Sljedeći problem koji vidimo, osim pitanja Mostara je sporazum koji je potpisan kada je u pitanju Izborni zakon i dogovor kako će raditi zajedno na rješavanju Izbornog zakona koji će osigurati legalno i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, što ustvari pokazuje da je gospodin Izetbegović kao Deda Mraz ispunio sve želje Dragana Čovića“, kazao je Nikšić.

Ističe kako je ovdje još jedno pitanje, koje se tiče trećeg konstitutivnog naroda.

“To nije samo pitanje za SDA i HDZ već i za Međunarodnu zajednicu, a pogotovo za HDZ, jer je poznato da ni u HNK ni u kantonima u kojima HDZ ima većinu srpski narod još uvijek nije konstitutivan. Još uvijek nisu izmijenjeni ustavi, čak jedan narod je potpuno izostavljen, a da ne pričamo o ostalima, nema ih ni na mapi, ni u tragovima“, naglašava Nikšić.

Tvrdi da je upravo to u sporazumu koji su Izetbegović i Čović potpisali, te naglašava da je to za SDP i građanske političke partije neprihvatljivo.

Podsjeća da je SDP bio jedan od 9 političkih subjekata koji su učestvovali u pokušaju kreiranja modela za održavanje izbora u Mostaru, ali da su sami odlučili SDA i HDZ.

“Očito Međunarodna zajednica, nakon priče o Međunarodnom monetarnom fondu pravi istu grešku, stvarajući i pretvarajući pitanje Mostara u bošnjačko-hrvatsko pitanje, odnosno stvarajući privid da je to mogućnost rješavanja samo sa SDA i HDZ-om. Tačno je da već 25 godina SDA i HDZ su ti koji Mostar vode u pravcu na nivo na koji su ga doveli, ali vrlo jasno želim poručiti, da ono što su dogovorili Čović i Izetbegović ni na koji način ne obavezuje SDP. Sas obavezuje, odgovornost prema građanima grada Mostara i BiH i mi želimo se prema tome riješenju odnositi kako budemo cijenili da su u interesu građana“, poručuje Nikšić iz Mostara.

Sporazum koji su potpisali Izetbegović i Čović po njegovim riječima pokazuje da nisu mislili na građane, nego samo na svoje stranačke interese.

Klix, FENA


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu