Mladen Simić

Bahata vlast kupuje mir

Delegat u federalnom Domu i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, za Oslobođenje govori o krizi vlasti i planovima svog SDP-a

I federalni i državni parlament rijetko su se sastajali u posljednje vrijeme, a i kad bi se sjednice zakazale, rezultati nisu vrijedni pomena. Da li takvo ponašanje političara odslikava stanje u našoj državi, u kojoj se načelno svi zalažu za prevazilaženje posljedica uzrokovanih pandemijom?

– Upravo tako. Znam iz Doma naroda Federacije BiH, gdje sam delegat, da se održavaju sjednice samo kada treba hitno nešto uraditi, odnosno ono nužno što je potrebno za održavanje vladajućih na vlasti. Mi smo predlagali popriličan broj zakona, ali to ništa ne pije vode.

Potpredsjednik iz SDP-a

Organizuju se vanredne sjednice pod plaštom pandemije, obavljaju se kreditna zaduženja, na dnevnom redu su samo izmjene zakona koje njima odgovaraju vezano za obrt, za privredu. Kada i uložite amandmane, na sjednici nema rasprave, jer je po hitnom, ili kako oni zovu žurnom, postupku. Tako da je parlamentarna aktivnost svedena na minimum, osim onoga što treba da prođe vladajućim strukturama kako bi kupile socijalni mir, odnosno ostale na vlasti.

Federalni Parlament najavio je ukidanje naknada za odvojeni život i prevoz i na tome se stalo. Jesu li se političari, svi redom, odrodili od naroda?

– Ja dvije godine ne uzimam naknadu za odvojeni život. Ne znam koliko se još ljudi odreklo tih naknada i ne ulazim u to. Ali, evidentna je bahatost, kao i činjenica da ne postoji više senzibilitet prema građanima Bosne i Hercegovine.

Mislite li da će uskoro Dom naroda FBiH dobiti dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda? Hoće li SDP to mjesto prepustiti SNSD-u, odnosno Srpskoj listi?

– Na pretprošloj vanrednoj sjednici izabran je predsjednik Kluba Srba u Domu naroda FBiH. To je Slađan Ilić iz SDP-a. Kao što je poznato, rukovodstvo Doma nije u potpunosti formirano jer nedostaje dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda. SDP koji ima najviši broj delegata iz srpskog naroda smatra da ima legalno pravo da predloži kandidata koji će biti izabran u rukovodstvo Doma. S obzirom na veličinu i broj potpisa koje možemo dobiti, smatramo da i potpredsjednik FBiH treba da bude iz SDP-a. Jednom smo to mjesto prepustili DF-u i pokajali smo se stotinu puta zbog toga.

Ima li u Skupštini ZDK-a većine?

– Najbolje je reći da ima većine, ako niko ne kasni na sjednicu od 18 zastupnika koji su potpisali formiranje većine i formirali vlast. Većina je u najmanju ruku upitna, odluke donose s 18 glasova, sjednice, tačke dnevnog reda, sve je tempirano, sve se svodi na matematiku kad vladajući imaju 18 ruku. Kad nema 18 ruku iz bilo kojeg razloga, sjednica se prekida. Mi iz opozicije dugo ukazujemo na to i da je zaista nemoguće raditi u takvim uslovima. Sve je preslikano s federalnog nivoa, hitna sjednica, žurni postupak, bez amandmana, bez rasprave, uz činjenicu da ni ministri koji trebaju obrazlagati svoje izvještaje to ne žele raditi, kao i direktori javnih preduzeća. Kažu da nema potrebe za tim. Do sada nije zabilježen nikad ovakav nerad u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Iako je najavljeno da ćete imati kandidata za gradonačelnika Zenice, to se nije desilo. Šta je razlog?

– Proveli smo unutarstranačku proceduru, prijedlozi su došli s terena, imali smo osam imena iz reda članstva SDP-a i onih koji nisu članovi. Nažalost, u ovom političkom miljeu i samih kandidata opredijelili smo se da se ovaj put baziramo na listu, da imamo što jaču listu, da imamo što više vijećnika. Nažalost, niko nije bio spreman, pa i od nas samih, da uđe u neizvjesnu trku po pitanju svega. Ostali smo bez našeg kandidata za gradonačelnika Zenice, ali to ne znači da nećemo na organima donijeti odluku da podržimo nekog od već prijavljenih nezavisnih ili kandidata neke partije koja je nama bliska.

Kakva su očekivanja SDP-a od lokalnih izbora u Zenici i ZDK-u?

– S obzirom na protekli period šta se radilo i uradilo, očekivanja su velika. Smatram da se SDP pokazao kao jedan, a mogu slobodno reći i jedini stabilizirajući faktor, jedina partija koja poštuje propise, radi po propisima i koji je isključivo tu bio i ostaće u službi građana.

Bosna u malom

Mnoge naše inicijative, projekti, zahtjevi, diskusije su doprinijeli da se dosta toga uradi i nadam da će građani to prepoznati na lokalnim izborima. Kada je u pitanju Zenica, mogu reći da su vijećnici SDP-a bili svijetla tačka u radu Vijeća. Ukoliko nas bude više, a siguran sam u to da će biti, kvalitet rada Vijeća će biti bolji. S obzirom na predložene kandidate koje imamo na listi, liste koja je zbir Bosne u malom, smatram da ćemo ostvariti dobar rezultat. Nosilac liste je Almir Babajić, a tu su i dva aktuelna vijećnika Nermin Mehić i Elvis Alijagić, kao i nekadašnji kapiten Čelika i nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH Senad Brkić, zatim Amela Haramandić, unuka bivšeg gradonačelnika Haramandića, pa Hamzalija Bešlagić, a ima tu i profesora, doktora, magistara, mladih, žena, te sedam predsjednika zeničkih mjesnih zajednica koje je direktno birao narod, a oni su se stavili na raspolaganje SDP-u.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu